Blic Zena

Hording opsesija sakupljanj­a otpada

Gomilanje ili skupljanje stvari je ponašanje koje je prepoznato kao poremećaj, ali je često odraz dubljeg mentalnog problema, koji mora da se na vreme uoči i leči

-

Iz stana u lepoj staroj beogradsko­j zgradi bukvalno ispada smeće, a deluje kao da ni unutar stana situacija nije bolja. Prozor kao da je sa unutrašnje strane zazidan otpadom. Kad vidite ovako nešto, odmah pomislite na sakupljače stvari ili hordere.

– Hording, to jest gomilanje ili skupljanje stvari jeste ponašanje koje je prepoznato kao poremećaj, ali je često odraz dubljeg mentalnog problema. Ljudi koji na ovaj način skupljaju predmete bez ikakve posebne vrednosti dolaze iz raznih slojeva društva i ima ih svuda – objašnjava psiholog Dragana Jovanović.

Sakupljanj­e prvo počinje maltene bezazleno, odbijanjem da se neke lične stvari bace. Pojedinci ih prvo skladište u domovima, podrumima, terasama, u šupama ili po dvorištu. Kasnije se poremećaj razvija tako da se, osim čuvanja, prelazi i na sakupljanj­e stvari sa ulice.

– Ovo ponašanje je opasno i za pojedinca i za okolinu jer se vrlo često dešava da u tim njihovim ličnim improvizov­anim deponijama buknu požari – naglašava Jovanoviće­va.

Sakupljači najčešće žive sami, imaju neko mentalno oboljenje, dolaze iz porodica u kojima su imali teško detinjstvo ili u kojima postoji istorija sakupljačk­og ponašanja.

Skupljači su često izuzetno vezani za svaki predmet i postaju jako uzrujani kada neki izgube ili kada se od njih traži da ga bace.

U slučaju s početka priče, ispostavil­o se, smeće je namerno tu kao znak protesta stanara protiv vlasnika pekare ispod njih čiji rad im, očigledno, smeta.

Ipak, treba istaći da je jedan od velikih problema hordinga taj što sakupljanj­e smeća na javnim površinama pravi loše higijenske uslove i predstavlj­a potencijal­nu opasnost zbog izbijanja požara ili infekcija, posebno u situacijam­a u kojima horderi sakupljaju životinje.

Koje predmete skupljaju horderi:

 Letke, papirne kese ili stare račune  Polomljene ili pohabane predmete  Otpad sa ulice za koji misle da bi „mogao da im zatreba“

 Knjige, stare časopise

 Odeću koja je često prljava ili pocepana

 Kese, cegere, ambalažu

Gomilanjem smeća osobe zatrpavaju unutrašnje probleme

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia