Blic Zena

(Ne)održiva gomila

- BOJANA ĐURIĆ zamenik glavne i odgovorne urednice „Blic žene“

Ni kad smo je iznosili iz porodilišt­a nije mi bio problem što je bila u batinoj nosiljci i belom kompletiću. Nisam marila za ono da MORA da ima nešto novo, iako su rođena majka i baka htele u top da me stave što ne poštujem običaje. Džaba sam satima baki objašnjava­la da u najsrećnij­oj zemlji na svetu mame tako rade jer brinu o planeti koju smo zatrpali starom garderobom. Nije nju bilo briga za Finkinje, ali mene jeste, za ovaj problem.

I stvarno, moja ćerka nije morala da obuče sve ganc novo za tu priliku. Taj divni, mekani pamučni komplet ne sećam se da sam još ijednom stigla da joj navučem pre nego je spakovan za neku novu bebu. Nisam se pokajala, naprotiv, praksu prosleđiva­nja dečje garderobe nastavila sam verno da sprovodim evo već punih deset godina.

I na taj svoj doprinos ekologiji sam baš ponosna jer su se u ovih deset godina stvari promenile nagore. Na našem Starom kontinentu mnogo toga ne štima, pa i ovaj segment naših života, tako da se garderoba koja više nije u upotrebi ili je donirana izvozi u Afriku i Aziju pod plaštom opšteg mnjenja da tamo najviše treba, a ne treba. Tako je oko 550.000 tona tekstila izvezeno na ova područja 2000. godine, a skoro deceniju kasnije skoro 1,7 miliona tona.

Stručnjaci procenjuju da trećina proizveden­e odeće nikad ne bude ni prodata, a na deponijama širom sveta završi čak 92 miliona tona. Prognoze su da ćemo, ako nastavimo ovim tempom, do 2030. godišnje bacati preko 134 miliona tona tekstila.

I zašto bi onda prvo odelce bilo čije bebe trebalo da bude novo? Dakle, jasno vam je da treba kolektivno da promenimo stav prema kupovini stvari generalno, pogotovo deci dok su mala i dok rastu kao iz vode i više od polovine stvari stignu da obuku tek dva-tri puta. Zato se zalažem da svi bez zadrške učestvujem­o u lancu uzimanja/prosleđiva­nja, i to bez prekida. Kažem bez prekida, jer meni se nedavno desio takav prekid.

Naime, ne jedna, nego dve karike kojima sam prosleđiva­la garderobu su otišle (čitaj: preselile se) u neki drugi lanac, pa sam završila skoro kao Afrika s početka priče i moja ideja o održivoj modi postala je skoro neodrživa gomila. Dok ne nađem nove karike, a nadam se da će se to desiti brzo, verujte mi na reč, zaista je puno stare garderobe koja kruži svetom.

Trećina proizveden­e odeće nikada ne bude prodata, a po čoveku je to jedna zaista velika gomila

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia