Blic

Đulijani: Plaćeno mi je da dođem

NAPREDNJAC­I SLAGALI AGENCIJU

- ŽELJKA JEVTIĆ

Nismo platili ni dinar, ni Đulijaniju niti bilo kom članu njegovog tima, napisao je Tomislav Nikolić Agenciji za borbu protiv korupcije

Đulijani: Moj dolazak je dogovoren preko privatne kompanije. Imam konsultant­sku kuću

Kandidat SNS za predsednik­a Tomislav Nikolić nije odgovorio istinito Agenciji za borbu protiv korupcije ko stoji iza dolaska bivšeg gradonačel­nika Njujorka Rudolfa Đulijanija u Beograd, ili pak kandidat za gradonačel­nika SNS Aleksandar Vučić nije pričao istinu u medijima kako je došlo do toga da najskuplji lobista podrži naprednjak­e.

Trošenje novca u predizborn­oj kampanji mora da bude u skladu sa Zakonom o finansiran­ju političkih stranaka - odnosno protok novca mora biti transparen­tan, što treba da omogući, između ostalog, i da tajkuni više ne kupuju stranke i na taj način učestvuju u kreiranju života Srbije. U nameri da makar malo zagrebe istinu čiji novac se troši tokom kampanje, „Blic“je proverio sve javne nastupe aktera priče o Đulijaniju, čiji samo jedan govor košta najmanje 100.000 dolara. Krenimo redom. Naprednjac­i su u svom pismenom odgovoru Agenciji pre dva dana naveli: „Rudolf Đulijani je boravio u privatnoj poseti Beogradu i prijatelji koji su mu bili domaćini su zamolili da, u okviru posete Beogradu, bude i gost Aleksandra Vučića“. Ovo se, međutim, potpuno kosi sa izjavama Vučića u Jutarnjem programu na televiziji prošlog petka, odnosno pre nego što je postavljen­o pitanje - čije su pare. Tada je Vučić naveo da je, zapravo, on doveo Đulijanija.

Voditeljka počinje razgovor s Vučićem pitanjem: „Gost

vam j je bi bivši ši gradonad čelnik, došao je da vas podrži, otkud kontakt i saradnja“, na šta Vučić isprva odgovara navodima o uspesima Đulijanija.

VODITELJKA VODITELJKA: Ak A kako k j je došlo do saradnje između vas?

VUČIĆ: Pa meni je došlo... pošto više puta kada sam bio u SAD...

VODITELJKA: Da li ste imali

želju da ga upoznate?

VUČIĆ: Jesam, ali ideja koju sam dobio da bih voleo da vidim gospodina Đulijanija u Srbiji mi je došla nekako pre godinu dana ili devet, deset meseci, ne mogu da se setim... (nastavlja da govori o „britkom jeziku Đulijanija“)... Ja moram da kažem da sam ponosan što je prihvatio posle mog višemesečn­og insistiran­ja, dakle pristao da dođe.

VODITELJKA: Da li ste ga još tada upoznali kada ste imali želju?

VUČIĆ: Nisam tada... Posle mog... ali smo imali kontakte i ja sam, dakle, rekao bih, posle višemesečn­og insistiran­ja i kontakata s njim i njegovim timom...

Prekida VODITELJKA: Da li je bilo teško doći do njega?

VUČIĆ: Pa nije bilo lako, nije lako.

„Blic“je juče postavio i dodatna pitanja Vučiću, a na osnovu odgovora datog Agenciji ko je prijatelj kod koga je došao Đulijani.

- Sve što sam imao... Tomislav je napisao sve. Tamo ima sve, nego Agencija nije objavila sve, već je samo dala ono što joj odgovara - tvrdi Vučić.

„Blic“je, međutim, došao u posed originalno­g odgovora SNS Agenciji i u njemu, osim onoga što je Agencija već zvanično objavila, nema ničeg dodatnog. Na pitanje zašto je dočekao i ispratio Đulijanija ako je on bio gost nekih drugih prijatelja, Vučić kaže da ga nije dočekao na aerodromu. „Samo sam ga ispratio, i to u hotelu.“

Suprotnost­i u navodima se ovde ne završavaju. Na reci Savi, dok je plovio Beogradom sa SNS, Rudolf Đulijani na pitanje ko je platio njegov dolazak, međutim, ne pominje prijatelje već privatnu kompaniju.

- To je privatno dogovoreno i o tome se ne diskutuje. To je dogovoreno preko privatne kompanije. Nije povezano s politikom i to je ono čime se mi bavimo - imam konsultant­sku kuću i mi dajemo savete kako da se oblasti razvijaju i to smo učinili u mnogo gradova u svetu - rekao je Đulijani.

 ??  ??
 ?? Foto: A. Isaković ??
Foto: A. Isaković
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia