Blic

Novak će biti jak na Rolan Garosu

DOKTOR IGOR ČETOJEVIĆ GOVORI O ĐOKOVIĆU ZA „BLIC“

- ZORAN KECMAN

Doktor Igor Četojević, poznati stručnjak koji ima velike zasluge za sjajne rezultate Novaka Đokovića, već neko vreme nije u štabu najboljeg tenisera sveta, ali i dalje prati njegove igre i uspehe. Govoreći o Novakovom psihičkom stanju posle smrti dede Vladimira, Četojević u razgovoru za „ Blic“kaže da je za Đokovića trenutno najvažnije da opet bude srećan i da će rezultati sami doći.

Đokovićev bivši saradnik i jedan od onih koji su imali velike zasluge za njegov uspon na čelnu poziciju u protekloj sezoni veruje da će srpski teniser prebroditi teške emotivne trenutke i vratiti se onome što najbolje ume da radi, pobeđuje i osvaja titule.

Šta očekujete od Novaka na Rolan Garosu, turniru koji mu nedostaje da ostvari niz od četiri uzastopna grend slem trofeja?

- Nikad ništa generalno ne očekujem u životu, imam samo pretpostav­ke. Shodno tome voleo bih da vidim nasmejanog i veselog Novaka na ovom velikom sportskom spektaklu, a rezultati će doći sami po sebi.

Novak Đoković je Rafaela Nadala prošle sezone dva puta porazio na šljaci, šta je po vama najbitnije da uradi da se tako nešto dogodi i na Rolan Garosu?

- Pre svega Novak, a i Nadal, treba da dođu u situaciju da se izbore za međusobni duel. Imajte u vidu da svi teniseri vredno rade i čekaju na kiks ili slab dan nekog iz velike četvorke. Svaki meč je veliki psihološki i fizički pritisak na favorite, tako da ako uspeju da prođu glatko u prvih par mečeva, onda je velika mogućnost da rasterećen­ije uđu u završnicu turnira. Koliko traje regeneraci­ja organizma posle maratonski­h mečeva na šljaci? - Svako telo je priča za sebe, nekome treba duže, a nekome kraće vreme za oporavak. Pre svega odmor, kvalitetan san, adekvatna ishrana i savremeni tretmani mogu da ubrzaju proces oporavka. Generalno govoreći dan pauze je sasvim dovoljan za oporavak.

Novak Đoković je ranije imao problema

sa alergijom. Koliko sada može da mu smeta prašina na zemljanim terenima? - To je za Novaka već prošlost, tih zdravstven­ih problema nadam se da više neće biti do kraja njegove karijere. Prošle godine našli smo i uklonili glavne zdravstven­e prepreke ( gluten ishrana) koje su ga sprečavale da pokaže svoj vrhunski talenat i da pokaže da je najbolji teniser na svetu. Kako biste objasnili šta je antigluten­ska dijeta? - Ukratko, antigluten­ska dijeta se zasniva na izbegavanj­u hrane koja sadrži gluten, a to su većinom žitarice (kod nas najčešće zastupljen gluten je u hlebu). U zapadnom svetu i kulturi kojoj pripadamo hleb je osnova skoro svakog obroka. Od početka našeg života neki vid žitarica se unosi u većoj ili manjoj meri, a samim tim se povećava mogućnost razvoja preosetlji­vosti na taj karakteris­tični protein zvani gluten. Dosta dece, ali i odraslih, pati u većoj ili manjoj meri ne znajući uzrok njihovog slabog zdravstven­og stanja. Kod nas je pored žitarica česta reaktivnos­t na mlečne proizvode. Izbacivanj­em istih iz ishrane i adekvatnom zamenom (recimo krompir i pirinač nemaju gluten) nekad dolazi do brzog poboljšanj­a zdravlja. Postoji li genetska predispozi­cija za sport (tenis)? - Predispozi­cije za sport naravno da postoje kao što postoje talenti za muziku, umetnost, ali baš za određeni sport, e to već nisam siguran. Mnogo rada i truda pored talenta je neophodno da bi se ostvarili u sportu. Kako objašnjava­te činjenicu da u ženskom tenisu dominiraju devojke sa istoka Evrope ( Azarenka, Šarapova, Kvitova, Radvanska)? - Možda imaju više želje i istrajnost­i da uspeju u svom sportskom napretku.

 ?? Foto: Marko Metlaš ?? Prati Novakove igre, iako ne radi više s njim: Igor Četojević
Foto: Marko Metlaš Prati Novakove igre, iako ne radi više s njim: Igor Četojević
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia