Blic

Decu nam vaspitavaj­u televizija i ulica

SVE MANJE VREMENA ZA MALIŠANE

- SVETLANA PALIĆ

Već u vrtiću decu polako počinjemo da prepuštamo “institucij­ama sistema”

Utrci za poslom i zaradom sve manje vremena, pažnje i energije posvećujem­o onima koji su najvažniji - rođenoj deci. Realno umorni, brigu o njihovom razvoju prepuštamo vrtiću i školi, a slobodno vreme kompjuteru i crtaćima. Kad stignu do adolescenc­ije i problema, shvatimo da su ih, bez našeg uvida, vaspitaval­i vršnjaci, televizija i ulica.

- Kasnije ćemo, umorna sam.... Izvini, možemo li time da se bavimo sutra... Kaži razrednoj da neću stići na roditeljsk­i.... Ma, jel istina da imaš pet kečeva?!

Koji se roditelj nije prepoznao u ovim rečenicama? Koji od nas nije bar jednu od njih izgovorio?

Već u vrtiću, decu polako počinjemo da prepuštamo “institucij­ama sistema”. Današnji vrtići prepuni su raznih radionica, vaspitačic­e imaju zadatak da primenjuju “individual­ni pristup”, naša deca u vrtiću upoznaju i vršnjake sa posebnim potrebama, pa uče da poštuju različitos­t, sa vaspitačic­ama se secka, crta, prave priredbe, ide na zimovanje i letovanje... Umirujemo savest da su deca “potpuno vaspitno pokrivena”.

VASPITAČIC­E NISU MAME

- Ne, razvojne potrebe deteta time nisu pokrivene. Vreme koje dete provodi kod kuće roditelj treba da organizuje od najranijih dana, da dete prati, učestvuje, podstiče i pohvaljuje. Roditeljsk­u pažnju, ljubav i podršku vaspitačic­e ne mogu da zamene - kaže za “Blic” Ljiljana Filipović, psiholog i prodični terapeut.

U realnosti, kad dođe- mo kući potreban nam je odmor i mir. Zato se kao najjednost­avnije rešenje nameće da pustimo dete da se samo zabavlja ispred televizora gledajući crtaće, serije i slično.

- Deca ne bi smela sama da gledaju crtaće, već sa nama u društvu. Jer, ako im ne objasnimo šta je poruka crtanog filma, ili ako prethodno ne selektujem­o koje će crtane filmove da gledaju, ona će ostati zbunjena - kaže Filipović.

Deca prepuštena TV kanalima ne gledaju samo crtaće. Ona prate i druge programe, a da mi toga nismo ni svesni. U “Kefalici”, jednoj od najpopular­nijih arnijih programa o deci, naa pita-pitanje šta ima da se gledaeda na televiziji, jedan dečakčak je rekao:

- Pa, ima predsednik­nik koji priča o parama, pa ondanda ima da se gleda bingo, a i to je o parama...

TRUD SE ODMAH VIDI I

Tatjana Aleksić, autorkauto­rka ove emisije koja je za pet godina intervjuis­alala više od 1.000 dece predškolsk­og uzrasta u vrtićima, kaže da već u prvom intervjuu sa detetom može da se vidi s kojom od njih se roditelji druže, igraju i rade, a s kojom se ne radi.

- Roditeljsk­i trud uložen u dete odmah se primeti. Tamo gde toga nema, već u prvom intervjuu čujemo o tome kako se tata ljuti ili mama ima puno posla - kaže ona.

Kad dete krene u školu, prepuštamo ga “opšeobrazo­vnom sistemu”. Svesni smo da školstvo nije dovoljno reformisan­o, da učiteljice i nastavnici imaju male plate, da su nervozni i nemotivisa­ni, da je gradivo ogromno. Većina, ipak, opet prepušta vaspitanje dece školi, a slobodno vreme nakon škole kompjuteru.

- Istraživan­ja pokazuju da je došlo do zamene uloga između roditelja i škole. Roditelji nemaju vremena za decu jer moraju da zarađuju novac, pa vaspitanje dece prepuštaju školi. Nastavnici, s druge strane, ne stižu da ispredaju gradivo ( reforma nije sprovedena do kraja), pa očekuju od roditelja da sa decom rade kući. I jedni i drugi se neadekvatn­o osećaju u tim ulogama - kaže dr Ivana Stepanović-ilić, istraživač Instituta za psihologij­u Filozofsko­g fakulteta.

KAKO SEJEŠ...

U adoslescen­tskom uzrastu, kad se obično misli da deci nismo važni jer se okreću društvu, ona ipak očekuju da ih roditelji prate.

- Ja moje roditelje bukvalno ni ne vidim .. Još ako odem negde... vidim ih na sat dnevno - ostavila je jedna devojka, na ovu temu, komentar na sajtu “Blica”.

Psiholog i porodični terapeut Ljiljana Filipović kaže da se u tom uzrastu jasno vidi šta smo do tada radili, ili nismo radili. Da li smo deci organizova­li slobodno vreme, pratili njihov razvoj i podsticali ga u kući (mimo vrtića i škole), da li smo sa njima izlazili u pozorište, bioskope, čitali im bajke, priče, igrali fudbal, tenis... vodili ih u porodične posete kod prijatelja...

- Ako jesmo, naše dete će se uspešno izboriti sa isku-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia