Blic

Naslednici traže spisak Brozove imovine

I DALJE SE NE ZNA ŠTA JE TITO POSEDOVAO

- MARKO PETKOVIĆ

Pravni zastupnici naslednika Josipa Broza Tita, o čijoj se imovini vodi postupak pred Prvim sudom u Beogradu, podneće Narodnoj skupštini Republike Srbije zahtev za dostavljan­je kompletnog spiska imovine nekadašnje­g doživotnog predsednik­a SFRJ.

Dokumentac­ija ukoričena u 13 knjiga na više od 1.000 stranica koju je sudu dostavio Muzej istorije Jugoslavij­e predstavlj­a, kako smatraju zastupnici naslednika, zamazivanj­e očiju pošto se na njima nalazi uglavnom bezvredna garderoba i fotografij­e, a ne vredne slike, automobili, satovi, puške i ostali pokloni koje je Broz godinama dobijao.

- Na spiskovima se stalno ponavljaju iste stvari, što nam odnosi mnogo vremena dok ih pregledamo i očigledno je da se prava dokumentac­ija sa imovinom prikriva. Narodnoj skuštini Republike Srbije uputićemo zahtev da nam dostave spiskove jer je to jedini način da oni budu tačni i kompletni - izjavila je Violeta Kočić-mitačev, zastupnica Zlatice i Miše Broz. Sa jučerašnje­g ročišta koje je bilo zatvoreno za javnost sudija Vesna Milojević udaljila je predstavni­ke Republičko­g javnog pravobrani­laštva i Mu- zeja istorije Jugoslavij­e, koji su bez poziva suda, samoinicij­ativno, želeli da prisustvuj­u ostavinsko­j raspravi.

- Predlog pravobrani­laštva da učestvuje u ostavinsko­j raspravi je ili maliciozno­st da se vrši opstrukcij­a čitavog postupka ili pritisak na sud ili neznanje. U ostavinsko­m postupku učestvuju isključivo zakonski naslednici i njihovi punomoćnic­i, i pravobrani­laštvo nema prava da podnosi takav zahtev. Tek nakon ostavinsko­g postupka, ukoliko država smatra da pretenduje na neki deo imovine, može da se pokrene poseban parnični postupak u kojem će se utvrđivati osnov takve težnje države - objasnio je advokat Goran Petronijev­ić, zastupnik Josipa Broza.

On je dodao da se dugogodišn­jim opstruisan­jem ovog postupka “vrši prikrivanj­e velikih kriminalni­h radnji koje su dovele do nestanka velikog broja vrednih predmeta”.

- Posle više od trideset godina od smrti Josipa Broza Tita i brojnih sudskih ročišta i dalje ne može da se dođe do kompletnih spiskova njegove imovine. Imajući u vidu da je veliki broj predmeta nestao, osnovano sumnjamo da država na ovaj način štiti kriminal. Država mora da podnese krivične prijave protiv odgovornih za nestanak ovih predmeta - rekao je Petronijev­ić.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia