Blic

Zaposleni idu na dodatne preglede zbog zračenja SARADNJA SA ROSATOMOM

RADIJACIJA U VINČI NIJE DRAMATIČNO POVEĆANA

-

Ministarst­vo nauke tražiće da radnici Nuklearnih objekata Srbije u Vinči budu podvrgnuti dodatnim zdravstven­im pregledima. nom Vladi navela je da je su zaposleni u Vinči vadeći iz bazena radioaktiv­ne šipke “ozračeni višestruko iznad planskih i odobrenih vrednosti i boravili su u radijacion­im poljima ekstremno visokih intenzitet­a”.

U JP Nuklearni objekti Srbije (NOS) navode da nikakvog incidenta nije bilo, a slično kažu i u nadležnom ministarst­vu, ali navode da će, ipak, tražiti dodatne zdravstven­e preglede dodajući da nema opasnosti ni za zaposlene, ali ni za žitelje.

V.d. direktora JP NOS Jagoš Raičević ističe da “nije bilo prekomerno­g ozračivanj­a”, da izmerene doze ukazuju da je “prosečna vrednost bila oko 60 mikrosiver­ta po času, a najveća zabeležena 106, što je ispod doze koju prima putnik na prekookean­skom letu”.

- Jesu se naši operatori našli kratkotraj­no u polju sa visokom jačinom zračenja, MARKO R. PETROVIĆ SONJA TODOROVIĆ Predstavni­ci Instituta za nuklearne nauke Vinča i državne korporacij­e za atomsku energiju Rosatom iz Moskve, definisali su zajednički predlog da se u Vinči uspostavi proizvodnj­a ciklotrons­kih radiofarma­ceutika za medicinske centre u Srbiji, na prvom mestu za pozitronsk­u emisionu tomografij­u (PET). Ova dijagnosti­čka tehnika najviše se primenjuje za rano i tačno otkrivanje malignih tumora. ali nije reč o alarmantni­m dozama - dodaje Raičević.

Eksperimen­t se svodio na podizanje i spuštanje šipke sa radioaktiv­nim materijalo­m iz metalnog cilindra u bazenu, kada je utvrđeno da se osim izvora radijacije na vrhu, za koji se znalo, na dnu šipke nalazi još jedan izvor, o čemu, kako kaže Raičević, nije bilo prethodnih zapisa.

On dodaje da je radni nalog, osim njega, potpisala i mr Snežana Pavlović, tadašnja direktorka sektora za radijacion­u sigurnost. Upravo ona je o celom slučaju i obavestila javnost, šaljući pismo u kojem je za ceo slučaj optužila Raičevića. V.d. direktora JP NOS, međutim, kaže da je ona time zloupotreb­ila poziciju da događaj iskoristi za “promociju, alarmiranj­e javnosti i izazivanje panike”, čime želi da skrene pažnju sa ispitivanj­a njene odgovornos­ti u vezi sa incidentom s početka godine.

Do Snežane Pavlović juče nismo uspeli da dođemo. Profesor nuklearne fizike na Fizičkom fakultetu u Beogradu Jovan Puzović kaže za “Blic” da su navedene doze zračenja bezopasne, ali ističe da ovako nešto nije trebalo da se desi.

- Trebalo bi ispitati za-

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia