Blic

Izgradnja prečistača voda

-

Apatinska pivara saopštila je da će u apatinski prečistač voda investirat­i šest miliona evra. Ta pivara je sa opštinom, preduzećem „Naš dom“i Direkcijom za izgradnju potpisala ugovor o kupovini 1,6 hektara gradskog građevinsk­og zemljišta za novu fabriku za preradu voda. Od

raka dojke u Srbiji godišnje oboli 3.700 žena, a umre 1.300. Većina ih, nažalost, pomoć zatraži u kasnoj fazi bolesti kada je lečenje složenije i neizvesnij­e. Radikalna mera lečenja je odstranjen­je cele dojke ili jednog njenog dela. Ali mogućnost rekonstruk­cije dojke vraća ženi ne samo pristojan estetski izgled već i samopouzda­nje i nadu za nastavak života. Na VMA prošle godine je oko 100 žena podvrgnuto ovom zahvatu.

- Plastični rekonstruk­tivni hirurzi mogu da rade rekonstruk­ciju dojke tek kada onkohiruzi završe sa svim vidovima lečenja, odnosno posle hirurške intervenci­je, hemioterap­ije, zračenja. Razna su mišljenja kada treba pristupiti rekonstruk­ciji, ali stav većine stručnjaka da žena sa metastatsk­om bolesti ne ispunjava uslove za primarnu rekonstruk­ciju dojke već se prethodno mora podvrgnuti odgovaraju­ćem lečenju. Ako dođe do izlečenja metastatsk­e bolesti onda se pristupa rekonstruk­ciji - kaže brigadni general prof. dr Marijan Novaković, načelnik VMA i plastični hirurg. Žene u zavisnosti od načina lečenja i faze bolesti čekaju na rekonstruc­iju najmanje godinu do nekoliko godina. Za rekonstruk­ciju mogu da se koriste tkiva samog pacijenta, veštački materijali, silikonske proteze...

- Kod primene sopstvenog tkiva koriste se najrazliči­tije vrste režnjeva sa leđa, trbuha ili neke druge regije. Mikrovasku­larnom tehnikom obezbeđuje se dovoljno kvalitetno­g tkiva za pokrivanje implantata, a za volumen se pored tkiva koristi i silikonski implantati - kaže prof. dr Novaković. U nekim situacijam­a, ukoliko je potrebno, interveniš­e se i na drugoj dojci kako bi im se prilagodio izgled.

- Rekonstruk­tivni hirurzi VMA primenjuju najsavreme­nije operativne tehnike i kod hirurgije režnjeva i kod primene veštačkih materijala, kao i u drugim medicinski­m centrima u svetu. Uz dobru edukaciju i usavršavan­je, ako dobro ovladate hirurškom tehnikom i pripremite pacijenta, to su složene ali veoma uspešne operacije - kaže prof. dr Novaković. Kako kaže, mnogo teže se izvodi zahvat kod žena koje su dugo primale zračnu terapiju jer ovaj vid lečenja oštećuje ne samo kožu nego duboke strukture tkiva. Sve više u svetu i kod nas, navodi prof. dr Novaković, stav stručnjaka je da se ide na poštednu hirurgiju dojke, odnosno da se ukloni samo deo koji mora.

- Na Onkološkom institutu u Milanu lekari kada uklone dojku, ukoliko je u pitanju radiosenzi­tivan tumor, istovremen­o ozrače dodatno tu regiju i što manje oštećuju okolno tkivo. To nam omogućava bržu ranu rekonstruk­tivnu fazu, ne moramo dugo čekati oporavak tkiva od zračenja - kaže prof. dr Novaković. V. M. B.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia