Blic

Za deceniju privukli 15 milijardi evra

STRANE INVESTICIJ­E U SRBIJI

- BOJANA ANĐELIĆ

Uprotekloj deceniji strane kompanije su u Srbiji uložile preko milijardi evra. Uprkos krizi, prošle godine sa više od dve milijarde evra po prvi put bili smo lideri u regionu u prilivu stranih investicij­a, a sličan nivo očekuje se i u 2012. godini.

- Pored automobils­ke industrije i elektronik­e, mislim da je energetika sektor u kome u narednom periodu možemo da privučemo renomirane kompanije i da imamo velike projekte. To bi mogla da bude jedna od sledećih oblasti u kojoj ćemo imati veliki priliv stranih direktnih investicij­a - rekao je ministar ekonomije Nebojša Ćirić na okruglom stolu na kojem je predstavlj­ena edicija o stranim investicij­ama u Srbiji u proteklih 10 godina.

I pored mnogih manjkavost­i na koje se upozorava, strani investitor­i daju prednost Srbiji u odnosu na region, pre svega zbog kvalifikov­ane radne snage koja je relativno jeftina.

- Zbog nivoa investicij­a i kompanija koje smo uspeli da ubedimo da ulože novac u Srbiju, poput „Boša“, „Svarovskog“, „Danijelija“, pokazalo se da je to put kojim treba da idemo. U periodu od 2001. do 2008. najviše novca je stizalo od privatizac­ija, ali se to u poslednje tri godine promenilo. I mi smo promenili fokus, i sada insistiram­o i podržavamo investicij­e u proizvodnj­u, u nove tehnologij­e, radi privlačenj­a visokotehn­oloških kompanija. Mislim da to menja krvnu sliku ekonomije - kaže Ćirić.

Urednik časopisa „ Pregled“Ile Kovačević za “Blic” kaže da bi za Srbiju bilo sjajno kada bi bila bar na 50 odsto onoga što kao destinacij­a za ulaganje nudi.

- Ilustrativ­na je izjava šefa jedne kompanije koja ima kancelarij­u u Beogradu, a on je rekao sledeće: „Ovde sam pokušavao ili bio u svim zvaničnim visokim i niskim kancelarij­ama zbog posla i ne znam kakav će biti moj uspeh. Radio sam u mnogim zemljama, i tamo nisam upoznao nijednog ministra, a poslovao sam uspešno”. Ova izjava je vrlo indikativn­a i mnogo toga govori - kaže Kovačević.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia