Spomen-park Vidrak otvaraju za turiste

VALJEVCI POČELI OBNOVU ZAPUŠTENOG ISTORIJSKOG KOMPLEKSA

Blic - - Srbija - Valjevo

Posle decenija zapuštenosti i neodržavanja počinje uređenje spomen-parka na brdu Vidrak, koje za Valjevo ima značaj kao Šumarice za Kragujevac. Za uređenje spomen-parka, Ministarstvo rada i socijalne politike daje četiri, a Direkcija za obnovu i razvoj Kolubarskog okruga 2,5 miliona dinara.

Brdo Vidrak iznad grada, na kojem dominira 16 metara visoki spomenik narodnom heroju kojeg su Nemci 1942. obesili u Valjevu, delo vajara Vojina Bakića koje je predstavljeno i u sedištu UN, ima burnu prošlost koja nije dovoljno istražena. Početkom 20. veka Ljubomir Pavlović je zapisao da se tu nalaze ostaci srednjovekovnog groblja sa stećcima, od kojeg danas nema nijednog traga. Potom se tu do Prvog svetskog rata nalazilo varoško groblje koje je premešteno na lokaciju sadašnjeg Novog groblja, ali je na Vidraku masovno sahranjivanje nastavljeno i tokom

PREDRAG VUJANAC

- Na celom prostoru biće postavljena rasveta i sređene pešačke staze, biće uređena davno zatvorena suvenirnica Valjeva na ulazu u kompleks i postavljen video-nadzor, s obzirom na to da su spomenici, uključujući i spomenik Stevanu Filipoviću, godinama na meti vandala - objašnjava Vesna Aleksić, arhitekta Zavoda za zaštitu spomenika kulture, dodajući da je ideja da spomen-park na Vidraku ponovo bude u turističkoj funkciji. prvog globalnog sukoba. Na žrtave Cerske i Kolubarske bitke, kao i epidemije tifusa u Valjevu 1915. podseća veliki krst ispod koje je kosturnica poginulih srpskih vojnika.

- To je važan deo istorije Valjeva, a manje od deset posto sugrađana zna šta se tu nalazi jer je to spomen- obeležje zaraslo u šikari, kao i spomenik čuvenom lekaru valjevske ratne bolnice dr Selimiru Đorđeviću. Sredićemo prilaz do krsta, osvetliti ga i postaviti informativne table - kaže Vesna Aleksić.

Pored ove, na samom kraju spomen-parka, nalazi se još jedna neistražena kosturnica.

- Oblik jasno ukazuje na kosturnicu, ali ne posedujemo nikakve tragove. Radovi koje ćemo obaviti mogli bi da otkriju tragove o tome - kaže arheolog Radivoje Arsić.

Spomenik Stevanu Filipoviću (levo) i krst koji obeležava kosturnicu srpskih vojnika

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.