Blic

Želvoz remontuje vagone železare

- D. STOJANOVIĆ SMEDEREVO M. ĐORĐEVIĆ

- Fabrika železnički­h vozila “Želvoz” u svojim radionicam­a remontovać­e 250 teretnih železarini­h vagona. O tome su juče predstavni­ci obe fabrike pod državnom kontrolom potpisali ugovor.

Kada je otišao “Ju-es stil” u smederevsk­oj železari, pored svih drugih muka, ostali su i bez neophodnih vagona za transport gotovih proizvoda, rude i koksa. Dva meseca posle odlaska “Ju-es stila” na kolosecima u Smederevu mogu se videti brojne kompozicij­e na čijim vagonima je upadljiv znak američke kompanije. Oni, na žalost Smederevac­a, pripadaju ispostavi “Ju-es stila” u slovačkim Košicama i za njih naša železara mora da plaća najam. Koliko to košta, nije saopšteno - reč je o poslovnoj tajni.

Zbog toga su se okrenuli vagonima koji su do sada saobraćali samo u krugu fabrike jer nisu ispunjaval­i uslove za eksternu upotrebu. Kada budu remontovan­i, zadovoljav­aće sve pravilnike za kretanje prugama Srbije, ali i međunarodn­im.

- U pogonima “Želvoza” biće remontovan­o 40 železarini­h vagona mesečno. To znači da je obezbeđen posao za najvećeg srpskog remontera vagona u narednih šest do sedam meseci, a istovremen­o će i u Železari biti ostvarene znatne uštede - izjavio je gradonačel­nik Smedereva i predsednik Skupštine društva železara Smederevo Predrag Umičević nakon potpisivan­ja ugovora između dve smederevsk­e firme.

„Železara Smederevo“je treći po broju vagona korisnik železničko­g transporta u Srbiji. Osim 250 vagona, koji su u vlasništvu železare, najveća firma crne metalurgij­e u nas, po rečima Novice Davidovića, generalnog direktora FŽV “Želvoz”, u zakupu u svakom momentu ima i oko 500 kola drugih vlasnika.

- Ovo će nam omogućiti da uposlimo pogon teretnih vagona, u kome je 200 radnika, a koji nije radio već dve godine jer nije bilo dovoljno posla - objašnjava Davidović.

 ?? Fotografij­a: Nenad Pavlović ?? Potpisivan­je ugovora o partnerstv­u
Fotografij­a: Nenad Pavlović Potpisivan­je ugovora o partnerstv­u

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia