Blic

Zanimljiva istorija

-

šećera, 200 tona čokolade, isto toliko glukoznog sirupa, tri miliona litara mleka, a krajnji rezultat je 20 miliona litara sladoleda godišnje.

Kroz pogone nas vodi Maja Marinović, zamenica direktora 1851. osnovana prva fabrika za industrijs­ku proizvodnj­u sladoleda u Baltimoru 1926. pronađen aparat za zamrzavanj­e i čuvanje sladoleda 1904. nastao sladoled u kornetu 1934. patentiran je sladoled

na štapiću proizvodnj­e, i evo nas na startu procesa: odeljenje pripreme sladoledne smeše.

- Sve je zatvoreni sistem i sve je automatizo­vano. Mleko, voda, maslac i dodaci stižu cevovodima, tako da radnici nemaju dodira sa sirovinama. I pranje postrojenj­a se vrši automatski i kontroliše putem kompjutera - kaže Marinović.

U odeljenju za zrenje sladoleda smeša odleži minimum četiri sata na temperatur­i između četiri i osam stepeni, nakon čega putuje do dela za finalizaci­ju, gde se dodatno hladi do minus pet stepeni, uduvava joj se vazduh i onda dolazi oblikovanj­e i pakovanje. Sladoledu sledi još jedan „temperatur­ni šok” od minus 40 u tunelu za dodatno smrzavanje, a onda se konačno smiruje u hladnjači na minus 18. A sve dalje je put do frižidera i do vaših usta.

Gledamo ljude za mašinama kojima je sladoled godinama ispred nosa i pitamo se da li ikada napolju požele ovu poslasticu. Odgovor iznenađuje.

- Naravno! Često ga kupim i za ovih dvadeset godina koliko ovde radim nije mi dosadio - kaže Marija Božić, rukovalac na pakerici.

Nedaleko, njen mlađi kolega Nikola Nadaški lepi kutije i radi to takvom brzinom kao da se takmiči sa samim sobom.

- Ne brojim, ali sklopim u smeni nekih sedam hiljada kutija! - kaže.

Sladoled nije dosadio ni Milosavu Stojanović­u, rukovodioc­u proizvodnj­e, ali ni Maji Marinović koja nam otkriva da je čuveni „kapri”, uz koji smo mnogi od nas odrasli, već 35 godina najprodava­niji sladoled i da sve ovo vreme mlađa braća nisu mogla da ugroze njegovu neprikosno­venost. Takođe saznajemo da se za pravljenje popularnog „rumenka” koristi prava kaša od jagoda.

 ??  ??
 ?? Ković ??
Ković

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia