Blic

Čestitke Hrvata za „Dunda Maroja”

USPEŠNA TURNEJA KRUŠEVAČKO­G TEATRA

- SLAVIŠA MILENKOVIĆ Kruševac

Kruševačko pozorište je završilo uspešnu turneju po Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji na kojoj je u sedam gradova igrana predstava „Dundo Maroje”. Tekst Marina Držića u obradi reditelja Kokana Mladenović­a naišao je na izuzetan prijem pozorišne publike i kritike u Sloveniji i Hrvatskoj

Predstavu „Dundo Maroje“imala je priliku da vidi publika u Herceg Novom, Kotoru, Puli, Umagu, Kopru i Zagrebu, u teatru „Gavela“.

U Herceg Novom predstava je igrana u okviru FAPS-A, a u Puli u okviru četvrtih Dana srpske kulture u Istri.

- Najbolji prijem imali smo u Kopru gde aplauz nije prestajao tokom čitave predstave, a na kraju su glumci čak četiri puta izlazili da se poklone publici. Dozu opreza imali smo pred nastup u „Gaveli“zašto što je njihova verzija „Dundo Maroja“loše prošla kod publike, ali su na kraju reakcije bile odlične. Kolege su nam priznale da u Hrvatskoj Marin Držić ima poseban status i da tamošnji reditelji ne smeju da se igraju sa njegovim tekstovima kao što smo to mi učinili - priča Branislav Nedić, upravnik Kruševačko­g pozorišta.

Nedićeve reči potvrđuju i kritike predstave objavljene u hrvatskim glasilima.

- „ Dundo Maroje” Narodnog pozorišta Kruševac je zarazna komedija, koju je (i) pulska publika nagradila srdačnim aplauzom, stoga i ne čudi da ju je srpska kritika proglasila jednom od najboljih predstava 2009. godine. - navodi se u pohvalnoj kritici objavljeno­j u „Glasu Istre”, a posebno se ističu nastupi Branislava Trifunović­a i Miloša Samolova.

„ Dundo Maroje“je do sada izvođen 60 puta, a na raznim festivalim­a u Srbiji i inostranst­vu osvojio je više od 20 nagrada.

Kruševačko pozorište je pre godinu i po dana imalo jako uspešnu turneju po Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovin­i sa predstavom „Tvrđava“po tekstu Meše Se- limovića. Poslednje gostovanje je iskorišćen­o sa proširenje­m saradnje.

- Sa teatrom iz Kopra smo se dogovorili da gostuje u Kruševcu tokom 2013. Na našim predstavam­a u Puli i Zagrebu bili su ambasador Srbije u Hrvatskoj, kulturni ataše i konzuli. U načelu je dogovoreno da na jesen sa „Dundom Marojem“gostujemo u Varaždinu, Rijeci, Piranu, Kopru i Celju, dok ćemo na Danima srpske kulture u Puli naredne godine nastupimo sa predstavom „Put oko sveta“- objašnjava Branislav Nedić.

 ?? Predstava „Dundo Maroje“je osvojila više od 20 nagrada ??
Predstava „Dundo Maroje“je osvojila više od 20 nagrada

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia