Blic

Računar bez slabe tačke

BLIC TEST „HP Z1“

- AUTOR

RVeć na prvi pogled se vidi da je namenjen profesiona­lcima. Ovo je snažan, veoma jednostava­n i poprilično lep računar. „ Z1“izgleda kao poveći All-in-one kompjuter, što znači da je sve spakovano iza monitora, a kada se zna da je dijagonala 27 inča (68,5 cm), onda u toliki prostor može da stane mnogo dobrih stvari.

Ovaj IPS displej ima rezoluciju od 2.560 x 1.440 piksela, a poređenja radi, jedini računar koji ima tu rezoluciju na tolikom ekranu je „ajmek“od „Epla“(Apple imac). Ceo sistem je zakačen za kvalitetno postolje, koje ima dva zgloba, što znači da je podešavanj­e visine prilično jednostavn­o.

Nećemo ovde nabrajati sve portove koje ima (vidi tabelu), ali za nas je bilo i više nego dovoljno, pogotovo što miš i tastatura koji dolaze uz njega zauzimaju samo jedan USB 2.0 ulaz. Pošto je ovo svakako vrhunski model, HP je mogao da se potrudi da ga i kvalitet bežične tastature isprati, pošto deluje pomalo staromodno, ačunar „HP Z1“trenutno je najpopular­niji kompjuter na svetu. Reč je o radnoj stanici koja donosi odlične performans­e zapakovane u monitor dijagonale 27 inča. Stigao je i u Srbiju.

Ipak,k, kod svakog računara je najbitnije­bitnije ono što se nalazi unutra,a, a čini se da „Z1“tu nema slabu tačku. Počevši od „ Intelovog“ntelovog“procesora Xeon E3-1280, po-pojačanogo­g sa 16 GB DDR3 radne me-memorijee i grafičkom kartomm Quadro 4000M iz „Nvidie“,vidie“, govori u prililog tome da je ovo jedan od najjačihih računara na tržištu. Za skladišten­jeadištenj­e ima dva SSD diska od po 300 gigabajtag­igabajta, koji takođe doprinose samoj brzini računara. Ove komponente su svakako odlične, ali mnogi zahtevniji korisnici vole da imaju prostora za dodatnu nadogranju, što će ih možda razočarati kod „ Z1“. Mesta za tako nešto nema, ali se komponente lako mogu menjati novijim i boljim.

Dimenzije: 8.42 cm x 66.04 x 41.91 cm

Operativni sistem: Windows® 7 Profession­al

Procesor: Intel Xeon E3-1280, 3.5 GHZ, 8MB cache, 4 cores RAM: 16 GB DDR3 Grafika: NVIDIA Q4000M SSD: 300GB x 2 Portovi: 2XUSB 3.0, 1 IEEE 1394a, Mic, Headphone, 4-in-1 Media Card Reader, 4 USB 2.0, RJ-45 GB-LAN, Line-in, Line-out, Display Port In/out, SPDIF, Subwoofer

Optika: DVD +/- RW SuperMulti Slot-load6 or Blu-ray Kamera: HD 1080p 2.0 Displej: 27-inča, 2560x1440 piksela, Led-backlit IPS

Cena: Oko 1899 dolara

dok je miš zadovoljav­ajući. Razumljivo je da tako zahtevne komponente zahtevaju i kvalitetno hlađenje, a pošto se one sve nalaze iza monitora, buka koju prave kuleri nije zanezanema­rljiva, što takođe može da zasmeta nekim korisnicim­a.

U suštini, HP je napravio neverovatn­o kvalitetan uređaj za ljude kojima treba jaka mašina za poslove sa zahtevnom grafikom. Običnim korisnicim­a je to verovatno previše novca za kompjuter.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia