Blic

Nameštaj kao skulptura

IZLOŽBA MLADIH DIZAJNERA

- TANJA NJEŽIĆ‘

IOvi nesvakidaš­nji eksponati delo su: Zorana Mojsilović­a, Karoline Čileg, Jelene Milojević, Milice Marić, a proizveden­i su u fabrici „Simpo“Vranje.

Ovi mladi dizajneri pobednici su konkursa za zložba „Obnova drvne industrije Srbije“, koju čine radovi mladih dizajnera nameštaja, pobednika konkursa NAF-A, i Vlade Srbije, otvara se u ponedeljak, 30. aprila, u 20 sati u Muzeju pošte. Izložbu čini pedesetak eksponata: fotelja, polica i stolova... dizajn nameštaja, koji je realizovan po ideji Niš art fondacije i Radovana - Laleta Đurića, a uz podršku i saradnju Ministarst­va poljoprivr­ede, trgovine, šumarstva i vodoprivre­de.

Cilj konkursa, na koji je stiglo nekoliko stotina radova 96 autora, bio je i da se dizajnersk­im rešenjima podstakne drvna industrija.

- Srbija je zemlja koja poseduje sve potencijal­e za proizvodnj­u kvalitetno­g nameštaja od drveta - kaže ministar Dušan Petrović i dodaje: - Trećina naše zemlje je pokrivena šumama, što obezbeđuje dovoljno sirovine. Uključivan­jem inovacija u proces stvaranja nameštaja, otvaraju se brojne mogućnosti korišćenja sirovine u zemlji, angažovanj­a prerađivač­kih kapaciteta i stvaranje kvalitetni­h komada nameštaja vrhunskog dizajna.

Slikar koji živi i radi u Njujorku Radovan - Lale Đurić, čelnik NAF-A i predsednik žirija koji je odlučivao o radovima, kaže da su mladi ljudi budućnost.

- Njihov dar je jedina budućnost Srbije. Posmatraju­ći, radeći i stičući iskustva u Njujorku, gde živim od 1972, uvideo sam da je pravi talenat najveća dragocenos­t. Iz šanse koja mu se da izrastaju ogromni rezultati. Možda naziv „Obnova drvne industrije“zvuči pretencioz­no, ali ja u tu obnovu verujem. Jer imamo talentovan­e dizajnere, kva-

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia