Blic

Ko su masani

- Prof dr mr gr Žarko Veličanski [U SLEDEĆEM BROJU: MASANSKA ORGANIZACI­JA]

Pojava Masana

“SVAKO TAJNO DRUŠTVO TEŽI DA PREVAZIĐE SEBE, ALI NIJEDNO NIJE KAO MASANI” Izjava anonimnog člana Velike Lože koji je želeo da ostane anoniman

je direktno vezana sa pojavom Masona. Grupa članova Masona nezadovolj­na sistemom rada u tajnom društvu i uvredama upućenim na njihovu kilažu, stvorila je tajnu šizmu unutar pokreta i tajno organizova­la tajno društvo Masani, kojom su rukovodili ‘’Tajnici’’. Tajnici su birani tajnim glasanjem na skrovitom i tajnom mestu. Biračko pravo su imali samo Tajnici iz tajnih sektora. Ni jedan Tajnik nije mogao biti lakši od 80 kilograma.

i kontroli, ni Masoni dugo nisu znali da su se Masani tajno organizova­li. Dugo godina su Masani tajno radili i organizova­li tajno svoju unutrašnju infrastruk­turu i svoju Veliku Ložu nazvanu ‘’Zadnja Loža’’.

Uprkos dobroj unutrašnjo­j organizaci­ji

Napornim i dobro organizova­nim tajnim radom

Masani postaju dobro organizova­no tajno društvo od respekta među tajnim društvima. Polako ali sigurno se uvlače u sve pore društveno-političkih odnosa i počinju da kontrolišu pojedine odnose i odnose kao takve. Tajnom odlukom Glavnih Tajnika Masani se odvajaju od Masona, na tajnom sastanku, održanom na tajnom mestu u tajnosti. Masoni tek posle tri godine od te tajne odluke saznaju da su se Masani tajno odvojili od Masona i tu tajnu javno saopštili na njihovoj konvenciji, koja je, naravno, tajno održana, jer su i oni tajno društvo kao i Masani. Džentlmens­kim sporazumom između dva tajna društva Masani dobijaju slobodu za svoje tajno delovanje, pod uslovom da nikada ne uđu u tajne poslove ‘’zidarstva’’ i ostalih građevinsk­ih radova, koji su se izvodili tih godina.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia