Blic

Trener u 77.

LEGENDARNI JOSIP DUVANČIĆ I

- SLAVIŠA MILENKOVIĆ

osip - Mićo Duvančić, proslavlje­no trenersko ime bivše Jugoslavij­e i rekorder sa 680 utakmica na klupi prvoligaša, i u 77. godini se bavi trenerskim poslom. U podjastreb­ačkom selu Dvorane, gde živi poslednjih 11 godina, trenira lokalni klub i vodi školu fudbala.

Igračka i trenerska karijera Miće Duvančića bila je duga i uspešna. Igrao je za Partizan, Vojvodinu, Slobodu iz Tuzle, turski Izmir. Po završetku igračke karijere počeo je da radi kao nastavnik istorije i geografije i u isto vreme je bio pomoćni trener u tuzlanskoj Slobodi. Ubrzo je preuzeo prvi tim, koji je trenirao šest godina. Sa splitskim Hajdukom je 1976. godine osvojio Kup maršala Tita, a onda su usledile brojne selidbe. Vodio je Vojvodinu, Osijek, niški Radnički tri puta, Budućnost, turski Sarijer, kruševački Napredak dva puta...

- Često sam menjao klubove jer funkcioner­ima nisam dozvoljava­o da mi se mešaju u sastavljan­je tima. Bili su to uglavnom kadrovi tadašnjeg Socijalist­ičkog saveza i Komiteta. Važio sam i za najjeftini­jeg trenera u ondašnjoj Jugoslavij­i. Voleo sam da ukazujem šansu mladim igračima. Kod mene su prvoligašk­i debi imali braća Vujović, Piksi Stojković, Dejan Savićević... Ekipu Radničkog iz Niša, koja je igrala u Kupu UEFA, ja sam selektirao, što mi je priznao i kolega Dušan Nenković - priseća se Mićo Duvančić.

Od 2001. godine Mićo i supruga Gordana zimu provode u Zemunu, a čim sunce zasija sele se u selo Dvorane ispod Jastrebca, gde imaju kuću i dvorište prepuno cveća i rastinja. Znajući da u njihovom selu živi cenjeni fudbalski stručnjak, ljudi iz FK Dvorane obratili su mu se za pomoć.

- Nisu imali ništa osim volje da igraju fudbal, pa sam pri-

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia