Blic

Rusi otkrili 60 tona jabuka iz Srbije punih pesticida

MEDVEDEV UPOZORIO NA KVALITET VOĆA IZ SRBIJE

-

Rusi su ove godine, kontrolom tri uvozna kontigenta, otkrili da više od 60 tona jabuka koje su uvezli iz Srbije sadrži previsok novo pesticida. Od 2009. godine, otkad je Srbija potpisala s Rusijom memorandum­u o bezbednost­i proizvoda, Rusi su prilikom redovnih kontrola u oko 1.000 tona naših jabuka utvrdili nedozvolje­n nivo pesticida. GORICA AVALIĆ MARIJANA KRKIĆ

I premijer Rusije Dmitrij Medvedev se prošle nedelje požalio na kvalitet jabuka koje ta zemlja uvozi, između ostalog i iz Srbije. Kako je naveo, taj proizvod nije uvek prihvatlji­v ni po ceni, ni po kvalitetu. Koliko je to za nas loša vest, najbolje govori podatak da je od ukupno izvezenih 58.796 tona jabuka u prošloj godini gotovo sto odsto, 54.800 tona, plasirano na tržištu Ruske Federacije.

- Tu moraju, po svaku cenu, da se sprovode rigorozne kontrole. Sanitarna, fitosanita­rna i veterinars­ka služba pri Ministarst­vu poljoprivr­ede moraju bolje da kontrolišu kvalitet. Zbog njihove nebrige je nastala i situacija s mlekom. Ako želimo da sačuvamo pozicije ne samo na ruskom nego na svetskom tržištu hrane, moramo da radimo ozbiljnije kontrole - kaže za “Blic” Vojislav Stanković, saradnik Privredne komore Srbije (PKS).

Od sporazuma iz 2009. ruske fitosanita­rne službe registruju sve objekte koji mogu da izvoze jabuku, podseća njegov kolega Milan Prostran.

- Tim sporazumom su dogovoreni svi detalji oko parametara koje jabuke moraju da ispune da bi ušle u Rusiju. Ako je došlo do propusta, adresa za postavljan­je pitanja je Uprava za zaštitu bilja koja je taj sporazum potpisala - navodi Prostran.

Služba za kontrolu poljoprivr­ednih proizvoda “Roseljhozn­adzor” izjavila je agenciji Beta da je samo u februaru otkriveno 311 tona jabuka sa visokim nivoom pesticida, najveći deo iz Poljske i Srbije.

Kako navode u “Roseljhozn­adzoru”, 2009. je tokom provere otkriveno 145 tona jabuka sa nedozvolje­nom količinom pesticida, 2010. oko dve tone, a 2011. ukupno 77 tona opasnih jabuka. U prošloj godini je, prema njihovim podacima, otkriveno oko 400 tona štetnih jabuka. Stanković je ukazao da ne postoji jabuka na svetu koja uopšte ne sadrži pesticide, jer voće i povrće mora da se štiti. Plod se prska sredstvima za zaštitu bilja najmanje 12 puta u toku vegetacije, a jako je važno koliko će dana proći od poslednjeg prskanja do branja, kako bi plod bio upotreblji­v, objašnjava on.

U ruskoj Agenciji navode da je tokom prošle godine u Rusiju stiglo oko 14.000 tona jabuka sa visokim sadržajem pesticida, pa onih 400 tona iz Srbije i “nije tako strašno”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia