Blic

Petrović: Manjak sve veći Dinkić: Savet pogrešio

FISKALNI SAVET UPOZORIO NA VELIKI DEFICIT U BUDŽETU

- KATARINA MARKOVIĆ

Manjak

u republičko­m budžetu u 2013. mogao bi da dostigne 210 milijardi dinara umesto planirane 122 milijarde dinara, upozorio je Fiskalni savet. Dok ministar finansija Mlađan Dinkić tvrdi da je Savet sve pogrešno izračunao, prvi čovek te institucij­e Pavle Petrović odgovara mu da zatvara oči pred realnošću.

Fiskalni savet najviše zabrinjava pad prihodahod­a od PDVPDV-a i paljenje pećii u Železari, s kojima bi manjaknjak u budžetu ove godine mogaogao da dostigne pet odsto brutoo domaćeg proizvoda umestoo planiranih 3,6 odsto BDP.

Samo u prvava dva meseca deficit republičko­gičkog budžeta iznosio je 35 milijardi dina-dinara, što je više negonego četvrtina ukupnog manjkanjka koji je Mi-Ministarst­vo finansijaa­nsija planiralo za celu ovu godinu,dinu, a to su 122 milijarde dinara. ra.

Ocena ove državne institu-institucij­e je da je državažava u januaru i februaru uspelapela da zadrži troškove u planiranim­aniranim gra-granicama, ali daa su podbacili prihodi, najviše PDV, a zatim porez na dobit. Naime, prihodi od najizdašni­jeg nameta PDV-a manji su za 13 milijardi dinara u prva dva meseca ove godine.

- Ako se bude nastavilo tim tempom, manjak u budžetu bi samo po osnovu pada prihoda od PDV-a do kraja godine mogao da bude 77 milijardi dinara, čime bi deficit dostigao čak 200 milijardi dinara - kaže Petrović.

Odluka Vlade da upali peći u Smederevu može, prema njegovoj oceni, dodatno da poveća budžetsku rupu.

- To je dodatni trošak, koji će uticati na povećanje javnog duga - rekao je Petrović.

Mlađan Dinkić, ministar finansija, međutim, kaže za „Blic“da nije na mestu ta kritika jer država za Železaru neće davati novac iz budžeta.

122 milijarde dinara je planirani deficit ove godine po Ministarst­vu

finansija

- Rukovodstv­o Železare će za pokretanje proizvodnj­e iskoristit­i postojeća neutrošena sredstva i kredite banaka, uz garanciju Fonda za razvoj - kaže Dinkić.

On ocenjuje da su članovi Saveta neprecizni i u projekciji deficita državnog budžeta.

- Oni nisu uključili u obzir podatke iz konsolidov­anog računa čitave države, gde smo u januaru imali suficit od 3,8 milijardi dinara. Gledali su samo republički budžet, što ne daje potpunu sliku javnih finansija - kaže Dinkić za „Blic“.

Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta, odgovara za „Blic“da Dinkić na taj način zatvara oči pred realnošću jer je obaveza ministra finansija da gleda šta se dešava u republičko­m budžetu.

- Republički budžet čini najveći deo konsolidov­anog budžetabud­žeta, u koji ulaze svi nivoi države, pa se tendencije koje postoje u republičko­m automatski­matski pprenose i na konsolidov­anidovani bbudžet - kategoriča­n je PetroPetro­vić. On dodaje da je Savet zbzbog toga upozorio da će manjmanjak u budžetu biti veći nego što se očekivalo.

FiskaFiska­lni savet je upozorio i da Srbija još nije izbegla krizu javnog dduga, za šta je neophodnoh­odno dad se u 2014. znatno smanji ddeficit.

- Za tto još ne postoji spremanman planpla iako su od usvajanja fiskalne strategije prošla tri meseca - rekao je Vladimir VučkovVučk­ović, član ove državne institucin­stitucije.

 ?? Foto: V. Lalić ?? Rupa u budžetu bi mogla biti duplo veća: Članovi Fiskalnog saveta
Foto: V. Lalić Rupa u budžetu bi mogla biti duplo veća: Članovi Fiskalnog saveta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia