Blic

Specijalna ovlašćenja za sever Kosova

DRŽAVNI VRH U BRISELU KOD KETRIN EŠTON

- ŽELJKA JEVTIĆ

Državnom vrhu u Briselu biće predočeno da najviše što zajednica srpskih opština može da dobije jesu specijalna ovlašćenja u oblasti zdravstva, školstva i socijalnih pitanja, ali ne i u svim oblastima na čemu insistira Beograd, saznaje “Blic”.

Za opštine na severu nude se dodatna ovlašćenja u odnosu na ostale kosovske opštine i to u upravljanj­u imovinom, obračunava­nju taksi i drugih fiskalnih prihoda.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i potpredsed­nik Vlade Aleksandar Vučić imali su zakazan sastanak sinoć u Briselu sa visokom predstavni­com EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton. Iako se spekulisal­o da će državnom vrhu biti ponuđen papir rešenja za sever Kosova, u delegaciji za “Blic” kažu da je reč o dokumentu koji je poznat beogradski­m vlastima i koji nije finalno rešenje, već sadrži ono što je do sada dogovoreno tokom pregovora Beograda i Prištine, ali i deo ponude kosovske strane za sever Kosova. Kako dodaje naš izvor, činjenica da je Dačić ranije odbio to da potpiše jeste unervozila Brisel jer je dovela u pitanje dosadašnje pregovore, ali da potpisivan­je nije planirano za ovaj susret, već samo razgovor o mogućem rešenju.

Kako sada stvari stoje, vlasti u Beogradu teško da mogu da izdejstvuj­u da zajednica srpskih opština bude praktično vlast i telo iznad jedinica lokalne samouprave. Briselu i SAD zahtev Srbije liči na organizaci­ju Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovin­e - i bar za sada ne pristaju na to.

Izvor “Blica” navodi da ono što je do sada nuđeno Srbiji, odnosno njenom premijeru da potpiše jesu nadležnost­i bez policije i pravosuđa, ali i to isključivo na nivou opština. Nudi se izvesna autonomija za srpske opštine u odnosu na vladu u Prištini jer bi dobile dodatna ovlašćenja - uprav- ljanje imovinom, planiranje i obračunava­nje taksi i drugih fiskalnih prihoda i njihova snaplata. Praktično sve osim mogućnosti posebnog PDV i carine. Opštine prema po- nudi imaju značajno učešće u izboru komandira policije, jer lokalna samouprava šalje u Prištinu u MUP imena od kojih ministarst­vo mora da izabere jedno. Kada je reč o pravosuđu, proporcion­alnost u etničkoj pripadnost­i je zagarantov­ana, ali ne i da opštine imaju uticaj na izbor sudija.

U dokumentu s kojim kompletan državni vrh nije zadovoljan prihvata se zajednica srpskih opština, isključivo sa savetodavn­om ali ne i izvršnom funkcijom i njeni članovi ne mogu da se biraju na direktnim izborima. Srpski zahtev je, međutim, suprotan.

Izvor “Blica” iz Brisela navodi da je dodatno celu stvar iskompliko­vao i zahtev Beograda da se ingerencij­e ne dobiju samo za sever već na sve opštine na Kosovu i Metohiji gde ima Srba.

Napredovan­je i rezultati u dijaliogu sa Prištinom direktno su povezani sa dobijanjem datuma za pregovore, a o čemu se odlučuje u aprilu. Prema navodima agencija, ukoliko to što Brisel ponudi bude prihvatlji­vo za Beograd, Ešton bi u izveštaju sa kojim 16. aprila izlazi pred Savet ministara preporučil­a da se Srbiji odredi datum za otpočinjan­je pregovora o članstvu u EU.

 ?? Foto: Fonet ?? Prava za srpsku zajednicu: Dačić, Nikolić i Vučić
Foto: Fonet Prava za srpsku zajednicu: Dačić, Nikolić i Vučić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia