Blic

Po svaku cenu je govorio šta misli

KAKO SE U DEVETOJ BEOGRADSKO­J SEĆAJU ĐINĐIĆA

- MILJANA LESKOVAC

Zoran je uvek sedeo u prvim klupama i ljuljao se na stolici nestrpljvo čekajući da profesor postavi pitanje, a pre nego što bi profesor stigao da dovrši pitanje, on bi već digao ruku da odgovori.

Ovako priča za „Blic“Tanja Šuković, pomoćnica direktora Devete beogradske gimnazije „Mihailo Petrović Alas”, koju je Đinđić upisao 1969. i u njoj završio treći i četvrti razred. Priče o Đinđiću kao đaku Šukovićeva je slušala od njegove razredne i profesorke srpskog Slobodanke Perović.

- Zoran je bio vrlo inteligent­an i samouveren dečak, pa se čak ni u to vreme kada su Devetu gimnaziju nazivali Bastiljom nije libio da usred časa ustane i kaže šta misli. Najviše je voleo filozofiju, umetnost i književnos­t, a nikada nije čitao beletristi­ku, već isključivo filozofska dela. Tako je i od ukupno tri puta, koliko je iz biblioteke uzimana knjiga „Formalizam u savremenoj logici”, dva puta korisnik bio Đinđić. On je gutao dela Kanta, Ničea, Lajbnica, Platona... - kaže Tanja Šuković.

Bio je jedan od najboljih đaka. Odlično se slagao sa svima, pa mu drugovi nisu zamerili čak ni kada se na pitanje razredne „koga predlažete za predsednik­a odeljenja”, samouveren­o predložio sebe. Njegov otac je želeo da mu sin upiše građevinsk­i fakultet, ali je ljubav prema filozofiji, koju je u Zoranu probudio čuveni profesor Devete gimnazije Milan Kovačević, bila jača. U Devetoj gimnaziji danas će profesor FPN Dragan Simeunović, koji je sa Đinđićem bio na studijama u Nemačkoj, govoriti o srpskom premijeru.

 ?? Foto: A. Stankovića ?? Jedan od trojice dečaka u IV1: Zoran Đinđić sa školskim drugovima
Foto: A. Stankovića Jedan od trojice dečaka u IV1: Zoran Đinđić sa školskim drugovima
 ?? Foto: A. Stanković ?? Najbolji đak: Petice u dnevniku
Foto: A. Stanković Najbolji đak: Petice u dnevniku
 ??  ?? Omiljeno štivo: Beletristi­ku nije voleo, folozofiju je gutao
Omiljeno štivo: Beletristi­ku nije voleo, folozofiju je gutao

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia