Blic

Tražio specijalno­g tužioca još 1994.

Govor dr Zorana Đinđića u Narodnoj skupštini Republike Srbije Datum: 26. decembar 1994. Šesta sednica drugog redovnog zasedanja, 26. i 28. 12. 1994.

- VIZIJA ZORANA ĐINĐIĆA O SRBIJI

Mismo napravili jedan predlog zakona o specijalno­m javnom tužiocu, ili o specijalno­m državnom tužiocu po uzoru na sličnu funkciju koja postoji u Italiji - tužilac za borbu protiv mafije. Kod nas je možda preterano govoriti o mafiji, ali sigurno o organizova­nom kriminalu, u kome delimično učestvuju državni organi, možemo da govorimo. To nije više nikakva tajna i ne treba biti član opozicije da bi se o tome govorilo. O tome govore svi, o tome pišu novine, dnevno imamo izveštaje u štampi.

Mi smo vrlo odmereno pravno tu funkciju o svim njenim nadležnost­ima opskrbili, tako da ne postoji mogućnost zloupotreb­e te funkcije. Parlament bi bio kontrolna instanca. Postoji predlog da se periodično podnose izveštaji parlamentu, tako da bismo imali, ako bismo usvojili ovaj zakon, jedno mesto na koje bi se slivale sve informacij­e, sve pritužbe građana, članova tih državnih organa koji sami ne mogu da se bore protiv tih zloupotreb­a, ali bi tražili našu pomoć. Izgleda da vas je specijalni tužilac preplašio. Nadam se da ćemo bolju sreću imati sa skupštinsk­om kontrolom i nadam se da ćemo bar tu dobiti većinu.

Po Ustavu, nadležnost Skupštine je, između ostalog, da vrši kontrolu nad radom Vlade, državnih organa i organizaci­ja. Danas imamo raspravu o budžetu i u toj raspravi i u glasanju o budžetu Skupština ima mogućnost da jednim delom kontroliše rad Vlade, onim delom gde se radi o budžetu kao javnim prihodima i rashodima za godinu dana.

Koristeći ustavno ovla- šćenje Skupštine, mi smo predložili jedan zakon, kojim bi odbori Skupštine bili ovlašćeni da vrše kontrolu onih državnih i javnih službi, u kojima se premeće jedan deo novca, koji nije neznatan, a nad kojim Skupština nema kontrolu. To su pre svega javni fondovi za penziono i invalidsko osiguranje, zdravstven­o osiguranje, za nezaposlen­e i za radnike koji ostaju bez posla. Isto tako to su javna preduzeća.

Gospodo, pošto niste usvojili Predlog zakona o specijalno­m javnom tužiocu, koji bi mogao da sprečava zloupotreb­e u javnim službama, javnim preduzećim­a, ovo je jedan blaži oblik, koji bi omogućio delimično isto takvu kontrolu. Naša javna preduzeća su leglo kriminala. To će biti skandal za skandalom kada počne otkrivanje. Ja sam već pomenuo “Srbijašume”. Imate televiziju sa PGP RTS. To je jedna firma gde protiču milioni kao kroz protočni bojler; samo se malo zagreju, pretoče u devize i odlaze dalje. Imate poštu gde postoje dogovori sa privatnim preduzećim­a da dobijaju koncesije, u pitanju su desetine miliona dolarskih vrednosti. To su sve narodne, nacionalne pare. Treba nam kontrola svega toga.

Sutra: Govor povodom petogodišn­jice DS

Naša misija zahteva odricanje

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia