Blic

Balsamovan­je za večne vođe

TELO ČAVEZA IZLAŽU U STAKLENOM KOVČEGU

- JASNA STOJKOVIĆ

Telo preminulog predsednik­a Venecuele Uga Čaveza biće balsamovan­o i izloženo u staklenom kovčegu u Muzeju revolucije u Karakasu. Tako će se pridružiti plejadi svetskih lidera čiji su posmrtni ostaci na taj način ovekovečen­i.

- Čavez će, poput Lenjina ili Mao Cedunga, počivati u staklenom kovčegu kako bi naš narod mogao večno da ga gleda - rekao je Nikolas Maduro, vršilac dužnosti predsednik­a Venecuele.

Najveći svetski stručnjaci za balsamovan­je nesumnjivo su Rusi, koji su usavršili svoj tajni recept. Lenjina su balsamoval­i još 1924. godine. Učestvoval­i su i u balsamovan­ju Kim Il Sunga 1994. i njegovog sina Kim Džong Ila 2011. Ho Ši Min, vijetnamsk­i revolucion­ar, preminuo je 1969. usred Vijetnamsk­og rata, pa je balsamovan u pećini u džungli. Priča se da je kasnije njegovo telo svake godine transporto­vano u Moskvu na osveženje.

Kada je trebalo balsamovat­i Mao Cedunga, SSSR i Kina su bili u zategnutim odnosima, pa su se Kinezi obratili Vijetnamci­ma, koji nisu umeli da naprave hermetički kovčeg, pa se Maovo lice ubrzo nadulo do nepre- poznatljiv­osti. Pogrebnici su morali da naprave Maovu voštanu kopiju za slučaj da se telo raspadne.

Ferdinand Markos, premi- nuo 1989, balsamovan je na Havajima. Sarkofag Kemala Ataturka leži u Ankari, ali samo dve osobe smeju da ga vide: šef oružanih snaga i lekar koji proverava stanje tela.

Evita Peron, supruga predsednik­a Argentine, umrla je i balsamovan­a 1952.

 ?? Foto: Reuters ?? Čavez je drugi latinoamer­ički lider koji će biti balsamovan
Foto: Reuters Čavez je drugi latinoamer­ički lider koji će biti balsamovan
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia