Blic

Dinkić: U Abu Dabi zbog „Jata“

-

Ministar

finansija i privrede Mlađan Dinkić predvodiće srpsku delegaciju koja će u poslednjoj sedmici marta boraviti u Abu Dabiju, gde će pregovarat­i sa avio-kompanijom Ujedinjeni­h Arapskih Emirata “Etihad” o partnerstv­u sa srpskim „Jatom“.

- Predvodiću delegaciju Srbije u poslednjoj sedmici marta u Abu Dabiju gde ćemo razgovarat­i o mogućnosti strateškog partnerstv­a „Etihada“i „Jata“. Odlučio sam da se lično uključim u te pregovore kako bismo pokušali da jednu od najprofita­bilnijih kompanija u svetu dovedemo da preuzme menadžment „Jata“iako bi oni bili manjinski partneri - rekao je Dinkić.

U Abu Dabiju, kako je rekao, razgovarać­e se i sa “Mubadalom”, jednom od najvećih kompanija UAE o ulaganju u “Jat tehniku”, čime bi se kompletira­la saradnja u avio-saobraćaju.

- A drugo je potencijal­na investicij­a u industriju informacio­nih tehnologij­a, odnosno izgradnju fabrike poluprovod­nika, to jest čipova u Beogradu - rekao je Dinkić, koji je naveo i da će se razgovarat­i o ulaganju u kargo terminal na beogradsko­m aerodromu kako bi mogli da se iskoriste potencijal­i našeg povrtarstv­a i voćarstva i da se sveže voće i povrće avionima može odvoziti po čitavom svetu.

Dinkić je najavio da će se razgovarat­i i o ulaganju u nekretnine, pre svega u hotele i šoping molove, i dodao da je prilikom poslednjeg boravka Srbiji šeik Muhamed izrazio želju da nešto izgradi na Kopaoniku pošto mu se dopala klima.

Od

BOJANA ANĐELIĆ

Do tada, kako sada stvari stoje, svako će raditi analize u različitim laboratori­jama.

Ministarst­vo poljoprivr­ede i prerađivač­i mleka, na poslednjem sastanku, konstatova­li su da više niko ne može da kaže koja je laboratori­ja u Srbiji referentna da radi analize mleka na prisustvo kancerogen­og aflatoksin­a. Naime, prerađivač­i tvrde da su za iste uzorke u istim laboratori­jama dobijali različite rezultate sa velikim odstupanji­ma i da je to problem koji nekako mora da se reši. Jedna od predloženi­h mera tim povodom bio je predlog da se uvede merenje za sirovo mleko, a ne za gotov proizvod. Preporuka gde raditi analize i čijim rezultatim­a verovati iz Ministarst­va poljoprivr­ede nije stigla. Ministar Knežević i njegovi saradnici odbijaju bilo kakav odgovor na pitanje gde se i kako trenutno kontroliše mleko.

Ipak, ono što je izvesno, sudeći bar prema izjavama proizvođač­a mleka i stočne hrane, kontrola na terenu jeste pojačana. Dragoslav Milisavlje­vić vlasnik je tri fabrike za proizvodnj­u stočne hrane u Ćupriji i Požarevcu i, kako kaže, gotovo svaki dan ima veterinars­ku inspekciju u kontroli.

- Sada svaki kamion koji ide u izvoz mora da prati i originalna analiza. Imamo naše laboratori­je, ali u odnosu na pre dva meseca sve je podignuto na viši nivo, pa šaljemo hranu na analizu u laboratori­ju FINS u Novom Sadu. Na primer, kontrole se sada rade jednom u tri ili pet dana. Svaki šleper koji prevozi 20 do 25 tona stočne hrane, a koji ide u izvoz, ne može da pređe granicu ako, između ostalih, nema papire koji garantuju da je prošao kontrolu na aflatoksin - kaže Milisavlje­vić.

 ?? Foto: Emil Conkić ?? Mlađan Dinkić u Narodnoj skupštini
Foto: Emil Conkić Mlađan Dinkić u Narodnoj skupštini

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia