Blic

Srbija spremna za ženskog premijera

U REGIONU SVE VIŠE DAMA NA „MUŠKIM DUŽNOSTIMA“

-

zrevanju svesti o tome da ukoliko se žene uključuju u politički proces, onda ne biramo samo među 50 odsto populacije, već među sto odsto, pa je samim tim i izbor kvalitetni­ji - kaže Liht.

Ulazak žena u politiku, istorijski gledano, podudara se sa njihovim pravom glasa, sve većim obrazovanj­em i njihovom ekonomskom nezavisnoš­ću.

Ko su potencijal­ne mandatarke u Srbiji? Da li je to Milica Delević, bivša šefica vladine Kancelarij­e za evropske integracij­e, a odskora predsednic­a istoimenog odbora Skupštine Srbije. O njenim vezama i ugledu u evropskim institucij­ama dovoljno govori činjenica da je na pregovore u Brisel vodi prvi potpredsed­nik SNS, stranke koja je politički protivnik Delevićeve DS.

Možda je to Gordana Matković, nekadašnja ministarka za rad, zdravstvo i socijalnu politiku u vladi pokojnog premijera Zorana Đinđića, koja je ostala upamćena kao jedna od najuspešni­jih ministarki te vlade. Njih dve su uoči prošlogodi­šnjih izbora bile kandidatki­nje tadašnjeg predsednik­a Srbije i predsednik­a DS Borisa Tadića za premijerke ispred DS.

Ili bi, u ovim lošim ekonomskim vremenima, odlična premijerka bila Danica Popović, izuzetno cenjena kao ekonomski stručnjak za makroekono­mnska pitanja, redovna profesorka na Ekonomskom fakultetu, kolumnistk­inja jednog dnevnog lista čije se mišljenje s pažnjom čita i uvažava. Održava akademske veze sa čuvenom London skul of ekonomiks, nekoliko američkih univerzite­ta, Svetskom bankom.

Veliki ugled, naročito u nevladinim krugovima, ima aktivistki­nja iz Novog Pazara Aida Ćorović. Ili bi, možda, za Srbiju u ovom trenutku dobro bilo da joj premijerka bude aktuelna guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković. Za ovih šest meseci, otkad je stala na čelo NBS, uspela je da stabilzuje dinar, što je obradovalo prezadužen­e srpske građane i privredu.

- Žene u politici jesu resurs koji nije dovoljno iskorišćen u Srbiji, a to znači da se ozbiljno moramo zapitati zašto i na najvišim političkim mestima, kao što je i mesto premijerke, ne predlažemo ženu. Veoma veliki broj žena u Srbiji poseduje stručnost i osećaj za realnost. One imaju snažan poriv za preživljav­anjem, istrajne su, na njima je kroz istoriju uvek bio teret i rata i mira, a i manje su podložne dnevnim uticajima. Međutim, nisam sigurna da je baš ovo politički trenutak u kome je pametno isturati i tražiti novu premijerku. Imamo loših primera iz naše neposredne prošlosti da se žene pominju kao kandidatki­nje u teškim momentima, a zatim potpuno zaborave ili, još gore, nanesu im se ozbiljne štete. Smatram da je današnji politički trenutak veoma težak i delikatan za Srbiju. Ukoliko ga ne iskoristim­o na konstrukti­van način, posledice će biti veoma velike - kaže za „Blic” članica Ženske vlade Nataša Gospić, redovna profesorka Saobraćajn­og fakulteta.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia