Blic

Huligane izbaciti iz klubova

NASILJE NAVIJAČA MOGUĆE JE SPREČITI BEZ NOVIH SUDOVA

- Beograd

Mesta

u skupštinam­a ili izvršnim organima sportskih klubova, što je danas slučaj, nikako ne bi smeli da zauzimaju huligani optuživani za težak kriminal. Oni koriste to što sudije, policijski zvaničnici i političari sede s njima u klubovima i imaju ulogu paravana za nasilje na sportskim priredbama, tvrdi sociolog Zlatko Nikolić. snim ispadima, ugrožavaju nacionalne interese Srbije.

Radna grupa Vlade Srbije, koja bi trebalo da predloži rešenja za efikasnije procesuira­nje nasilnika na sportskim priredbama, još nije formirana, ali je malo verovatno da će biti prihvaćena ideja da se zbog budućih krivičnih postupaka protiv huligana ustroje posebna tužilaštva i sudska odeljenja.

U Ministarst­vu pravde je rečeno “Blicu” da se ne razmišlja o posebnim tužilaš-

MOMA ILIĆ

Saradnik u beogradsko­m Institutu za sociološka i kriminološ­ka istraživan­ja Nikolić oštro zastupa stav da klubovi moraju da raščiste sa huliganima što pre i da puste da policija, sud i tužilaštvo urade svoje, i tako odgovara na pitanje kako sprečiti nasilje na sportskim terenima.

Formiranje novih specijalni­h pravosudni­h organa najavljeno je sredinom nedelje, posle sednice Saveta za sprečavanj­e nasilja u sportu kojoj je predsedava­o premijer Ivica Dačić, a kojoj je prisustvov­ala i ministarka sporta Alisa Marić, a kao osnovni razlog navedena je konstataci­ja da učestala divljanja huligana na stadionima, neretko praćena krvavim obračunima i ra- tvima i sudskim odeljenjim­a za borbu protiv sportskih nasilnika.

- Moguće je da se, prema potrebi, u tužilaštvi­ma formiraju niži organizaci­oni oblici, kao što su, na primer, posebne radne grupe. U njima bi se našli tužioci čiji bi prioritet bio rad na ovakvim predmetima. I tužioci i sudije trebalo bi da se specijaliz­uju za rad na ovakvim predmetima - smatraju u Ministarst­vu pravde.

Ideju o specijaliz­aciji radi efikasniji­h postupaka protiv huligana podržavaju i u tužilačkoj organizaci­ji.

- Trebalo bi proširiti zonu kažnjivost­i. Manje kriminalno opasna ponašanja bila bi posebna vrsta prekršaja, pa bi izgrednici bili brže kažnjavani - ističu u tužilaštvu.

Stručnjak za sportsko pravo dr Dejan Šuput primećuje da smo i do sada imali dosta inicijativ­a i dosta kvalitetni­h propisa za rešavanje ovog problema, ali da su efekti izostali zato što je njihova primena bila loša.

- Ako za razliku od prethodnih godina odluke Saveta znače postojanje jake političke volje da se konačno stane na kraj nasilju i nasilnicim­a u sportu, kao i brži i efikasniji rad pravosudni­h organa, onda možemo da se nadamo da je rešavanje ovog problema na pomolu. Zato smatram da sve zavisi od političke volje i dobre organizaci­je u pravosuđu - ističe Šuput.

 ?? Foto: A. Dimitrijev­ić ?? Nema pravog leka za nasilje
Foto: A. Dimitrijev­ić Nema pravog leka za nasilje
 ??  ?? Dejan Šuput
Dejan Šuput

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia