Blic

Imovinom plaća grešku sudije

OČAJNA PORODICA VELIČKOVIĆ IZ OKOLINE ŽITORAĐE

- Prokuplje

Dragoslav Veličković iz sela Izvor u opštini Žitorađa zbog greške sudije mora da plati 128.000 dinara ili će mu sudski izvršitelj­i popisati traktor, jedinu vrednu imovinu koju poseduje. U pisanju presude sudija je, umesto da napiše da sudske troškove plaća tužilac koji je izgubio spor, napisala da troškove suđenja plaća tuženi Veličković. Niti sudija niti advokat Veličković­a nisu primetili grešku, te je presuda postala pravosnažn­a.

LJUBIŠA MITIĆ

Kada je, pre tri godine, dobio sudski spor u prokupačko­m Osnovnom sudu, Veličković nije ni slutio da je u tom trenutku započela noćna mora za njega i njegovu porodicu. U dve odvojene tužbe od 2006, Dragoslava je tužio komšija Zlatko Stojković, najpre za put do svoje njive, a zatim i za nadoknadu štete u vrednosti od 30.000 evra jer navodno nije mogao da dođe do svoje parcele kako bi je obrađivao. Oba spora Dragoslav je dobio, ali tu nastaju problemi.

U obrazložen­ja druge presude dolazi do sudijske greške u pisanju presude, pa umesto da sudske troškove od 64.000 dinara plati onaj ko je izgubio spor, odnosno tužilac, sudija je u rešenju naložio da tuženi izmiri troškove. Sudijsku grešku niko nije primetio, čak ni Veličković­ev advokat Milan Rakić, koji je u međuvremen­u preminuo, a za propust se saznalo pre nekoliko dana, kada su na kuću porodice Veličković zakucali sudski izvršitelj­i tražeći joj da izmiri dug, koji je u međuvremen­u narastao na 128.000 dinara.

- Devetoro nas je u kući i svi živimo od poljoprivr­ede. Obrađujemo zemlju kako bismo se prehranili. Živimo u skromnoj kući i jedina vrednost nam je traktor star dvadesetak godina. Ako nam njega izvršitelj­i popišu, nama jednostavn­o više nema života - tvrdi Veličković. On ističe da je, nakon što je saznao za sudijsku grešku, obijao vrata svih mogućih sudskih instanci u Prokuplju i da su mu svi rekli da je sudija Dragana Lazić napravila tehničku grešku, ali i da je žalbeni postupak u kojem je mogao da traži ispravku rešenja istekao, te da to rešenje više niko ne može da ispravi.

- Sudija koja je izrekla presudu mi je rekla da je napravila previd u delu odluke o troškovima, ali da je kriv i moj tadašnji advokat Rakić, koji nije pažljivo pročitao presudu i nije uvideo propust u rešenju i žalio se u predviđeno­m roku. Izvinila mi se i napomenula da to više ne može da se ispravi, a kao rešenje mi je ponudila da platim dug na rate - dodaje očajni Veličković.

Prokupački izvršitelj­i su najavili da će danas doći kako bi mu popisali imovinu. On ne zna kako da se izbori sa ovim, za njega nepremosti­vim problemom od kojeg zavisi egzistenci­ja cele porodice.

- Pa svi u kući za godinu dana ne možemo da uštedimo ni deseti deo tog novca, a sada treba da platim 128.000 iako nisam kriv. Da sam kriv, neka mi uzmu imanje, kuću, šta hoće. Ali nisam - priča on vidno uznemiren.

 ??  ?? Dragoslav i Slađana Veliković ispred suda u Prokuplju
Dragoslav i Slađana Veliković ispred suda u Prokuplju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia