Blic

Čekaju na kuće sedam godina

KRAJ APRILA POSLEDNJI ROK DA 15 KRAGUJEVAČ­KIH PORODICA DOBIJE DOM

- B. KULJANIN

Poslednji rok za izgradnju 15 kuća koje se na Deninom brdu grade Kragujevča­nima čiji su domovi uništeni u klizištima 2006. je 30. april. Ako izvođač „Beogradnja“Blace ne ispoštuje taj datum, biće aktivirane bankarske garancije od šest miliona dinara. odeljenja za vanredne situacije u gradskoj upravi.

Sredstva od 23,5 miliona dinara za gradnju kuća obezbedila je EU iz svojih fondova, ali Vlada Srbije tri godine taj novac nije usmeravala u Kragujevac.

- Nadam se samo da većina neće pomreti dok se kuće konačno ne završe. Do sada je umrlo petoro domaćina i njihovih članova porodica. Pre četrdeset dana umrla je i naša komšinica Smilja Lazarević. Kuća u kojoj je živela sva se rastavila, isključena joj je bila i struja jer su kablovi i instalacij­e poispadali, a nije mogla ni vrata da zaključa - kaže Cvijan Todorović iz Trmbasa. naslonila na kuću. U njoj smo samo žena i ja. Dođu nam gosti, ne smeju ni da prenoće. Ni pomoćni objekat ne možemo da otvorimo. U njemu je nameštaj, naše stvari koje smo spremili za novi dom. Ako se preselimo, moraćemo da rušimo zid, da bismo ih izneli - kaže Todorović.

Od petnaest kuća na Deninom brdu, trinaest je pod krovom. Za sve objekte, grad je dao zemljište za lokacije i iz budžeta obezbedio novac za uvođenje struje, vode i kanalizaci­je. Za dve porodice, čiji objekti nisu više uopšte za stanovanje, grad je privremeno obezbedio i stanove, dok se kuće ne izgrade.

 ??  ?? Izgradnja kuća ugroženima
Izgradnja kuća ugroženima
 ??  ?? Cvijan Todorović pokazuje garažu
Cvijan Todorović pokazuje garažu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia