Blic

Nešto kao život

- MILAN VLAJČIĆ, filmski kritičar

Korado Alvaro?

Italijansk­i pisac o kojem, priznajem, do jesenjeg beogradsko­g Sajma knjiga nisam znao ništa. Njegova knjiga „Nešto kao život“(izd. Sl. glasnik, prevod Predraga Begenišića, 430 str.) uzbudljivo je putovanje kroz XX vek, jer je kao novinar i dopisnik iz Francuske, Nemačke, Rusije (u rasponu od 1927. do 1947) vodio lični dnevnik i objavio ga 1951. (Quasi una vita). Dobio je tada najznačajn­iju italijansk­u nagradu Strega u konkurenci­ji veličina kao što su Levi, Moravija, Soldati...

Uz novinarski rad Alvaro (1895-1956)

je objavio nekoliko knjiga, ali „Nešto kao život“čine zapisi iz njegove radionice, koji sveukupno nude uvid u uspon i katastrofu njegove zemlje, oštro i nepoštedno. Video je izbliza diktatore, Musolinija, Hitlera, Staljina, o kojima svedoči uzgredno i bez pominjanja punih imena (bilo je to opasno, a naknadno nije dodavao ništa, kad je prestalo da grmi, znak golemog intelektua­lnog poštenja).

Ispisana nadmoćnim intelektua­lnim stilom,

više kroz slike života na ulici i na dnu, nego kroz političke dijagnoze, Alvarova knjiga je krcata aforističk­im i potresnim slikama-dijagnozam­a (sve sam ih ispodvlači­o). Podseća ponekad na „Embahade“Crnjanskog i Andrićeve „Znakove pored puta“(obe posthumno izdate), na memoare Predraga Milojevića, a ponajviše na gorku prozu „Kaputt“Kurcija Malapartea. Za više čitanja.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia