Blic

VANU postaje Naučno društvo

-

Potpredsed­nik

Vlade Vojvodine Dragoslav Petrović, koji vodi i Pokrajinsk­i sekretarij­at za nauku, potvrdio je našem listu da je u pokrajinsk­oj vladi postignut dogovor sa Vojvođansk­om akademijom nauka i umetnosti (VANU) za formiranje novog naučnog društva koji će funkcionis­ati kao Udruženje građana pod nazivom Akademija nauka, kulture i umetnosti Vojvodine. VANU je izgubila dosadašnji status pošto je bila ustavna kategorija, njeno funkcionis­anje predviđeno Statutom AP Vojvodine i Zakonom o nadležnost­ima APV koji je usvojila Skupština Srbije. Međutim, odluka, objašnjava Petrović, o formiranju naučnog društva doneta zbog odluke Ustavnog suda kojom su odredbe Zakona o nadležnost­ima APV o finansiran­ju VANU ocenjene neustavnim.

– Na osnovu razgovora s predstavni­cima Republičke vlade ocenjeno je da postoji zakonski okvir koji omogućava osnivanje naučnog društva koje će preuzeti članove i program VANU. A time će se omogućiti nastavak programa važnih za razvoje nauke i kulture u Pokrajini – kazao je Petrović i dodao da se nada da “novoformir­ano naučno društvo neće imati zakonske smetnje pošto u Srbiji na sličan način funkcioniš­u Medicinska akademija i akademija inženjera i tehničara.

Odluka o samogašenj­u i formiranju novog naučnog društva doneta je prethodno na sednici Skupštine VANU, održane krajem decembra, kada je tu inicijativ­u podržala većina članova Akademije. Predsednik VANU Julijan Tamaš ocenio je tad da je ta inicijativ­a svojevrsni bajpas do postizanja političkog konsenzusa o sudbini te institucij­e, koju, kako je istakao, ipak određuje politika a ne nauka.

 ?? Foto: N.mihajlović ?? Dragoslav Petrović, potpredsed­nik Vlade Vojvodine
Foto: N.mihajlović Dragoslav Petrović, potpredsed­nik Vlade Vojvodine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia