Blic

Ishrana bez belog brašna i svežeg voća spas od čira

KAKO UBLAŽITI I IZLEČITI ČESTU GASTROENTE­ROLOŠKU TEGOBU

- NATAŠA JOVANOVIĆ

Oboleli od čira na želucu znaju da samo jedan zalogaj „pogrešne“hrane može da im izazove bolove. Jedini način da se izleče ili ublaže simptom bolesti jeste strogo pridržavan­je pravilne dijete.

Kao prva mera u preventivi i lečenju čira gastroente­rolozi navode pravilan način života i ishrane. Treba jesti pet-šest puta dnevno u manjim količinama. Hranu treba pripremati na pari ili kuvanjem. Obroci ne smeju da budu masni, da sadrže jake začine, suviše soli. Bobičasta hrana često pravi problem, slatko mleko se ne koristi, ali se mogu konzumirat­i kiselomleč­ni proizvodi (jogurt, kiselo mleko). Treba izbegavati proizvode od belog brašna (hleb, peciva i slično), kao i voće u svežem stanju (kuvano je dozvoljeno).

Naravno, pušenje i konzumiran­je alkohola je strogo zabranjeno, a treba izbegavati stresne situacije ili ih držati pod kontrolom.

BANANE - Povoljno utiču da se brzo razmnožava­ju ćelije i stvara sluz pa tako i odlično zaštiti želudačna sluzokoža od nagrizajuć­e kiseline.

SOK OD KUPUSA - Kupus sadrži gefarnat koji podstiče ćelije da naprave tanku oblogu od sluzi i takođe zaštite od napada kiseline.

MAHUNARKE I MED - Crveni i beli pasulj su najbolja hrana protiv stvaranja kiseline. Isto tako na organizam deluje i med.

MASLINOVO ULJE - Maslinovo ulje prija sluzokoži želuca. Želudac se prazni brže nego pri upotrebi drugih masnoća, posebno suncokreto­vog ulja i masnoća životinjsk­og porekla.

SIMPTOMI

Čir na želucu je često, hronično oboljenje i javlja se četiri puta češće kod muškaraca nego kod žena. Simptomi su bolovi u gornjem stomaku koji traju od 30 minuta do tri sata, kao i gubitak apetita i povraćanje.

 ??  ?? Treba jesti pet-šest puta dnevno u manjim količinama
Treba jesti pet-šest puta dnevno u manjim količinama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia