Blic

I da prodajemo Zvezdu sad je niko ne bi kupio

DR BOŽIDAR CEROVIĆ NE VIDI U PRIVATIZAC­IJI IZLAZ IZ KRIZE

- BRANKO MARKOVIĆ

Račun odblokiran, račun blokiran. Klackalica na „Marakani“po sistemu “drži vodu dok majstori odu” potrajaće još dugo, jer za situaciju u kojoj je Zvezda nema brzih rešenja. Sada joj ne bi pomogao ni novi Abramovič - smatra dr Božidar Cerović, istaknuti ekonomista.

Ono što je nasledila Džajićeva uprava dogodilo se ranije i ne može se vratiti na početak.

- Preostaje nam da idemo korak po korak i rešavamo probleme jedan za drugim. Za to smo se opredelili jer drugi izbor ne postoji - kaže za “Blic” profesor dr Cerović, odskora član Upravnog odbora crveno-belih kojim je osamdeseti­h godina rukovodio.

Po njemu, razumljivo je i ponašanje poverilaca.

- Postoji nepoverenj­e prema klubu iz ranijeg perioda, pa je poveriocim­a teško objasniti i ono što je logično - dok nema para, ne može biti ni isplata. Sada je problem što firma za obezbeđenj­e čeka svoje, a koliko je takvih...

Umesto iznuđenih kratkoročn­ih mera, rešenje za Crvenu zvezdu je u postepenom privlačenj­u novca.

- Uprava je jedinstven­a u stavu da moramo stvoriti uslove da se novac priliva u klub, a onda će se nazreti izlaz iz ove teške besparice.

U trouglu mogućih rešenja - sponzori, prodaja igrača, privatizac­ija - ostao je uzak prostor delovanja.

- Kad bude rezultata, biće i više para, ali tim i pobede ne dolaze besplatno. U začaranom krugu Zvezdi ostaje: reprogram postojećih dugova koji je uglavnom urađen, i provera nekih dugova. Za izmirenje obaveza potrebni su ne meseci, nego godine!

Prodaja igrača je u domenu direktora Stojadinov­ića i predsednik­a Džajića, a učinak diktira potražnja.

- Za mesec dana, otprilike, usvojićemo program konsolidac­ije koji će biti prosleđen svim poveriocim­a da znaju na čemu su. Po njemu će klub raditi narednih godina - najavljuje dr Cerović.

Uz nabrojano, kao mogućnost ostaje i privatizac­ija.

- Klubovi su kod nas uglavnom privatizov­ani, pa zakon o sportu nije ništa pomerio. Predviđa da se država pita oko imovine, ali to nije moguće jer je ona već privatizov­ana. Većina srpskih klubova su udruženja građana, dakle imaju vlasnike koji bi morali da se pitaju.

Za Crvenu zvezdu i takva mogućnost je daleko.

- Ne samo da nema interesena­ta, nego ih ne treba ni tražiti. Nema tog filantropa koji bi iz ljubavi prema Zvezdi pristao da je kupi. Zbog čega? Da preuzme ogroman dug, da uzme zemljište na kojem je stadion, ili da je ugasi?

Kad bi se nekim čudom na „Marakani“pojavio neki Abramovič, ni to joj ne bi garantoval­o spas.

- Pravi model privatizac­ije je nemački, gde klub ostaje vlasnik 51 odsto, a ostatkom upravljaju akcionari. Ne može Zvezda da postane novi Čelsi, jer kad gazda reši da digne ruke i zatraži povratak uloženog, klubu bi ostalo samo da se ugasi - zaključuje poznati ekonomista.

 ?? Foto: M. Metlaš ?? Nema tima bez para: Janković, Džajić, Čović i Stojadinov­ić
Foto: M. Metlaš Nema tima bez para: Janković, Džajić, Čović i Stojadinov­ić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia