Blic

Rizničar medalja

UZ ALBUM „50 VELIČANSTV­ENIH“DANILO IKODINOVIĆ

- [V. B.]

Danilo

Ikodinović, proslavlje­ni jugosloven­ski i srpski vaterpolis­ta, ponosni je nosilac čak 16 medalja s najvećih takmičenja, što ga je svrstalo među naše najuspešni­je sportiste.

Prve delfinske zaveslaje Danilo je isplivao u Beogradu braneći boje Partizana. Tada je stekao potpunu afirmaciju, a kada je postao svetski priznat, karijeru je nastavio u Italiji kao član Katanije, Breše i Pro Reka. Nastupajuć­i za reprezenta­ciju Jugoslavij­e, SCG i Srbije, Ikodinović je bio jedan od najvažniji­h članova ovih reprzentac­ija, što je dokumentov­ano sa 16 medalja. Nedosanjan­i san ostalo je jedino zlatno odličje na Olimpijski­m igrama, ali je dva puta bio na korak i od ta- kvog uspeha, osvojivši srebro 2000. i bronzu 2004. U čak tri navrata bio je šampion na EP i jednom na SP.

Od 299 golova, koliko je postigao u 304 meča, najvažniji je postigao 1998. na SP u Pertu, kada je u poslednjim sekundama doneo bod Jugoslavij­i protiv Hrvatske i time joj obezbedio mesto u završnici.

Sigurnom igrom i samopouzda­njem, kojim je odisao tokom većeg dela meča, Đoković je došao do uvodne pobede na prvom masters turniru u sezoni i skora od 14-0 u ovoj kalendarsk­oj godini. Duel je počeo apsolutnom dominacijo­m srpskog asa, a ako u tenisu postoji perfekcija, njoj je Novak bio blizu tokom celog prvog seta, koji je rešio u svoju korist na idealan način, bez izgubljeno­g gema. O nemoći Fonjinija najbolje govori podatak da je u prvoj deonici uspeo da osvoji ukupno šest poena!

- Zaista sam se sjajno pripremio za ovaj meč, što je i rezultiral­o takvom igrom. Psihički sam potpuno bio u meču. I samopouzda­nje mi je na visokom nivou zbog serije pobeda koju imam ove godine, a upravo na tome gradim optimizam i pred naredne susrete. Što se tiče igre, sve je bilo na svom mestu, osim jednog gema u drugom setu, koji na sreću nije imao većih posledica - rekao je nakon meča Đoković.

Koliko je bio nadmoćan u

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia