Blic

Beograd otpada zbog Ramštajna i huligana?!

ABA LIGA O DOMAĆINU FAJNAL FORA

- I. VELIMIROVI­Ć

Ostala

su još dva kola do kraja ligaškog dela ABA lige, a još se ne zna domaćin fajnal fora. Neozbiljno za organizaci­ju takmičenja i regularnos­t, kao da se čeka konačan poredak, pa da se onda dodeli organizaci­ja završnog turnira. Čekaju Kragujevac, Laktaši, Niš, Skoplje, Beograd...

Roman Lisac, generalni menadžer ABA lige, juče je, ipak, napravio pomak pošto je rekao da će do kraja nedelje biti poznat organizato­r fajnal fora, a da je bezbednost najveća prepreka da to bude glavni grad Srbije.

- Kandidati su Beograd, Laktaši, Kragujevac i Skoplje, a u petak ili nedelju ćemo saopštiti domaćina. Ja sam apsolutno hteo da to bude Srbija, ali imamo mnogo problema sa navijačima. Arena je zauzeta zbog koncerta Ramštajna. Nemam ništa protiv “Pionira”, međutim, tamo nam je glavni problem bezbednost, tako da možda više šansi ima Skoplje - rekao je Lisac.

Dugo je Radovan Lorbek, predsednik ABA lige, bio misterioza­n po pitanju pravilnika u vezi plasmana klubova u Evroligu. Pribijen u ćošak od strane srpskih ekipa konačno je izašao iz ilegale.

- Pobednik ligaškog dela igraće Evroligu, kako je rečeno još pre početka sezone - „otkrio“je Lorbek.

Bez obzira na to što je Evroliga poručila da će važiti različiti kriterijum­i za određivanj­e konačnog plasmana u ABA, u zavisnosti da li prvak ligaškog dela bude klub koji ispunjava (Crvena zvezda) ili ne ispunjava (Igokea) uslove za B licencu, on tvrdi drugačije.

- Problem je nastao u tumačenju reči koje određuju ko je drugi predstavni­k ABA lige, uz šampiona, koji ide u Evroligu. Ne samo za naše takmičenje nego generalno piše da je to vicešampio­n. U našim pravilima, od prvog dana, takvim klubom se smatrao onaj koji na drugom mestu završi ligaški deo, ali u ostatku Evrope to je poraženi finalista. Izgleda da ćemo sledeće sezone morati da menjamo naša pravila zbog toga, iako mislim da je pravedniji sistem koji mi koristimo, jer ako je neko 26 kola u samom vrhu, onda i zaslužuje da ide u Evroligu.

Lorbek je dodao da će propisi ABA lige od iduće sezone morati da budu usklađeni sa propisima Evrolige, tako da će u elitu ići finalisti fajnal fora. On tvrdi još da Igokea i Budućnost uz dopunu kapaciteta dvorane do 5.000 mesta mogu da se prijave za Evroligu.

- Igokea ima dve opcije, da proširi kapacitet hale u Laktašima, ili da adaptira staru u Banjaluci. Uveravaju me da će to rešiti do početka nove sezone. Radnički? Njihova hala je odgovaraju­ća, ali ih muči aerodrom, nisu u radijusu od 100 kilometara od međunarodn­og, pa ni blaga tolerancij­a kilometraž­e neće doći u obzir.

 ?? Foto: Oliver Bunić ?? Arena zauzeta, „Pionir“nije bezbedan: Fajnal for će se teško igrati u Beogradu
Foto: Oliver Bunić Arena zauzeta, „Pionir“nije bezbedan: Fajnal for će se teško igrati u Beogradu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia