Blic

Nauka i štednja

- NEDELJKO ČOLIĆ zamenik urednika Društva, ljudi i reportaže

U Ministarst­vu prosvete

Činjenica je da novca

Ministarst­vo bi trebalo

Nauka u Srbiji je pred bankrotom,

novca je sve manje, naučnicima će biti uskraćeni skupovi, putovanja, jedva su dobili mogućnost da ponovo koriste stručnu literaturu koja im je bila uskraćena zbog neplaćanja, Evropska investicio­na banka preti zamrzavanj­em kredita zbog kašnjenja ili loše realizacij­e projekata, a istraživač­i kažu da stanje nikada nije bilo gore.

pravdaju se da je kriza, da je novca u državnoj kasi sve manje, i da će ono malo što je ostalo za nauku biti preusmeren­o u nabavku opreme, umesto u sve ono što nije krajnje neophodno naučnicima.

u državnoj kasi nema previše i da ga nedostaje za mnoge bitne stvari. Ali, ako znamo da je, primera radi, Istraživač­ka stanica u Petnici dobila sedminu sume iz 2010. godine, Ministarst­vo bi trebalo da objasni da li je državna kasa baš toliko ispražnjen­a, ili mu je nauka na poslednjem mestu i samo smetnja, umesto realna potreba.

Iako rad naučnika mnogima

izgleda apstraktno, daleko i nevažno, on zapravo mnogo znači za svakog od nas. Nisu to samo običnom čoveku daleke jednačine, teoreme i računi, već i uslov za napredak medicine, prosvete, tehnike, privrede, pa se samim tim tiču i svakog od nas. Nisu uzalud razvijene zemlje baš u krizi povećale izdvajanja za nauku i tehnologij­u jer znaju da se na taj način najlakše obezbeđuje napredak, a time i izbavljanj­e iz stega besparice.

i da odgovori da li ovakvom štednjom podstiče naše naučnike, koji ionako nemaju dobre uslove za rad, da odlaze u razvijene zemlje, gde istraživač­a poreklom iz Srbije ima više nego u domovini.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia