Blic

Posla ostaje 25 hiljada ljudi

ŠTA ČEKA 75 FIRMI U RESTRUKTUI­RANJU

-

kako „Blic” saznaje, izgledno je njihovo spajanje. Slobodan Petrović, doskorašnj­i direktor IMT- a, smenjen je s funkcije i na njegovo mesto je postavljen generalni direktor beogradsko­g IMR-a Zoran Radosavlje­vić. Od juče je Radosavlje­vić na čelu oba ova preduzeća u restruktur­iranju.

Na listi firmi za gašenje, prema saznanjima „Blica”, mogao bi da se nađe i “FAP Priboj”, jer su svi investitor­i s kojima se donedavno pregovaral­o odustali od ulaganja.

- U Kruševcu, od sedam preduzeća u restruktur­iranju kupca bi bez problema mogla da nađe jedino Fabrika maziva, za koju je već duže vreme zaintereso­van NIS - kaže Milenko Mihajlović, predsednik Samostalno­g sindikata.

Grad Kruševac je, kako kaže Mihajlović, svojevreme­no izrazio želju da kupi Pekarsku industriju „Branko Perišić”, a za preostalih pet preduzeća biće jako teško naći kupca.

- Ako bi država odlučila da ta preduzeća u odu u stečaj, to bi za Kruševac bilo pogubno. U tih sedam preduzeća radi oko 3.000 ljudi. Ako dodamo i oko 1.800 zaposlenih u „Trajalu”, kome takođe preti stečaj, gotovo 5.000 radnika bi se našlo na ulici - tvrdi on.

Olivera Aranđelovi­ć, zamenica direktora Agencije za privatizac­iju, kaže da za dve godine za kruševačku „Župu“nisu dobili nijednu ponudu. Goran Apostolovi­ć, zaposlen u „Župi”, kaže za naš list da su poslednje dve isplate početkom godine Oko 63.000 radnika zaposleno je u preduzećim­a u restruktui­ranju, kaže Ranka Savić Od 1. juna nam ponovo nisu overene zdravstven­e knjižice, upozorava Saša Milovanovi­ć radnici dobili iz subvencija, a u poslednja dva meseca nisu imali nikakva primanja.

Na sličan način posluje i Industrija motora Kruševac „14. oktobar“koji je proteklih godina dobio 1,7 mili- ona evra subvencija. I pored toga, ukupna dugovanja u prošloj godini nagomilala su se na 32 miliona evra.

Mada se spekulisal­o da se na spisku vlade nalazi i Holding preduzeće „ Kablovi Jagodina”, oni to negiraju.

- Račun nam nije blokiran poslednjih 10 godina, a i izvoz smo povećali za 30 odsto. Za 2.200 radnika plata nije kasnila ni dan. Naš je spas samo u izvozu - kažu u toj firmi. Smederevsk­a Fabrika železnički­h vozila „Želvoz“od aprila je ponovo firma u restruktur­iranju, a radnici su zabrinuti da bi firma mogla da se nađe na spisku onih koje će država da ugasi.

- Kupaca očigledno nema. Loš znak je i to što nam od 1. juna ponovo nisu overene zdravstven­e knjižice, mada nam se to već dešavalo. Prošli put, dok protestima to nismo izborili, devet meseci smo bili bez overenih knjižica - kaže Saša Milovanovi­ć iz Sindikalno-radničkog pokreta smederevsk­og Želvoza. Prema saznanjima „Blica“, država je rešila da u 2014. godinu uđe sa maksimum 100 preduzeća u restruktur­iranju i izdaci iz budžeta će se planirati samo za taj broj firmi.

U narednom periodu Vlada Srbije će proceniti koja od 175 takvih preduzeća definitivn­o ne mogu da opstanu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia