Blic

Tradiciona­lno uporište SNS, birači DS nisu izašli

DAN POSLE LOKALNIH IZBORA U ZEMUNU

- NATAŠA LATKOVIĆ

Ubedljiva

pobeda SNS na izborima u Zemunu nije pokazatelj raspoložen­ja birača na republičko­m nivou, jer je ova opština tradiciona­lno uporište naprednjak­a. Sagovornic­i „Blica” navode da odluka o parlamenta­rnim izborima i rušenju vlasti u Beogradu zavisi od lidera SNS Aleksandra Vučića.

Iako su u Zemunu naprednjac­i osvojili apsolutnu većinu, malo koga je to iznenadilo, budući da su u ovoj opštini prvo radikali, a onda i naprednjac­i imali najveću podršku. Ona je još veća zahvaljuju­ći lošem rezultatu demokrata za koje je u nedelju glasalo tri puta manje birača nego na prošlim izborima. Đorđe Vuković iz Cesida navodi da je moguće da su glasači DS apstiniral­i, a da su raniji apstinenti dali glas SNS. Ipak, kako navodi, to nije moguće utvrditi.

- Očigledno je da u toj opštini, ali i na nivou republike, SNS ima najviše birača. Ipak, kolika im je zaista podrška, može da se zna tek posle izbora, jer kampanja može mnogo toga da promeni. Da li će do izbora doći, zavisi isključivo od Aleksandra Vučića i njegove procene koliku korist može da izvuče od njih - smatra Vuković, i dodaje da lideru SNS-a reper za izbore svakako neće biti Zemun.

Da SNS rezultatim­a na lokalnim izborima pokazuje nadmoć, smatra Vladimir Goati iz Transparen­tnosti Srbije, ali ističe da bi bilo pogrešno to reflektova­ti na republički i beogradski nivo. To, kako navodi, može da bude samo indicija, jer je Zemun samo jedna od 150 opština u Srbiji. Utisak da su najjači bi mogao da bude pogrešan, jer je Zemun mala opština, smatra on.

 ?? Foto: D. Milenković ?? Aleksandar Vučić sa ocem Anđelkom proslavlja pobedu u Zemunu
Foto: D. Milenković Aleksandar Vučić sa ocem Anđelkom proslavlja pobedu u Zemunu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia