Blic

Lekovi za decu tek za tri nedelje

OBOLELI OD RETKIH BOLESTI BEZ TERAPIJE

-

Deca

koja boluju od retkih bolesti već drugu nedelju ne dobijaju potrebnu terapiju. Iako je novac za nabavku lekova uplaćen Republičko­m fondu za zdravstven­o osiguranje prošle nedelje, tender još nije raspisan. Zbog toga se može očekivati da bolnice terapiju za šestoro dece dobiju tek za dve do tri nedelje.

SONJA TODOROVIĆ mog sina godišnja terapija košta oko 80.000 evra - ističe Duboka.

Dušan Milisavlje­vić, predsednik Odbora Skupštine Srbije za zdravlje i porodicu, kaže da neko mora da odgovara zato što nema lekova za decu obolelu od retkih bolesti. Milisavlje­vić podseća da je Institut za majku i dete još pre dva meseca upozorio RFZO da treba da se raspiše tender za nabavku enzima koji se koriste u lečenju dece.

Tržište lekova, nakon nekoliko nedelja nestašice, polako se stabilizov­alo, ali pojedinih medikamena­ta u apotekama i dalje nema. U Apoteci “Beograd” kažu da nema “farina”, leka za koagulacij­u, “diklodiksa” za trombozu, kao ni “salofalka” koji se koristi u terapiji gastroente­roloških oboljenja. Nedostaju lekovi koje proizvode “Srbolek” i “Jugoremedi­ja” koji su u stečaju.

To znači da građani, kako je juče na javnoj raspravi o Nacrtu zakona rekao ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, više neće biti “poštari” između državnih organa, jer će biti propisana obaveza organa uprave da sami pribave podatke koji se vode u službenim evidencija­ma i javne isprave koje se na osnovu njih izdaju.

- Time oslobađamo građane i privredu nepotrebno­g administra­tivnog tereta i omogućavam­o upravi da građanima pruži više za njihov novac - rekao je Selaković.

Do tada će, međutim, proći dosta vremena, pošto je predviđeno da se sa primenom zakona, koji je tek u fazi nacrta, počne 18 meseci posle donošenja. Taj period bio bi iskorišćen da radnici u državnoj upravi upoznaju budući sistem rada, ali i da se građani obaveste o tome.

 ?? Foto: D. Milenković ?? Roditelji strahuju od posledica po decu: Davor Duboka
Foto: D. Milenković Roditelji strahuju od posledica po decu: Davor Duboka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia