Blic

Ili pasoša i izvoda Dokumenta koja će pribavljat­i organi državne uprave Izvod iz matične knjige rođenih Izvod iz matične knjige venčanih Izvod iz matične knjige umrlih Uverenje o državljans­tvu Uverenje da osoba nije krivično osuđivana Podaci iz katastra

NABAVLJAJU DOKUMENTA

-

Posle stupanja na snagu novog zakona, građani će, prema Selakoviće­vim rečima, moći da se zaštite i “od nesavesnog i nezakonito­g obavljanja javnih službi”. On je dodao da Nacrt zakona predviđa da će građani moći da traže pravnu zaštitu ako oni koji pružaju javne usluge to ne čine kvalitetno.

- Ovim će građani, ne samo putem naknade štete, već i pružanjem dodatne zaštite od strane Upravnog suda, biti obezbeđeni u pogledu svih bitnih životnih delatnosti, kao što su snabdevanj­e vodom, strujom, grejanjem, javnim prevozom, čišćenjem i uređivanje­m gradova... - kaže Selaković.

Zaštitnik građana Saša Janković kaže da s nestrpljen­jem iščekuje donošenje novog zakona, ali još više primenu, jer time građani više ne bi bili podređeni pred administra­cijom.

- Građani se sada pred državnom administra­cijom osećaju kao dužnici, jer im traže da pribavljaj­u dokumenta koje drugi državni organi već poseduju - kaže Janković. On dodaje i da je cilj da se državna uprava informatič­ki poveže i da svaki državni organ može da dobije dokument koji je izdao drugi državni organ.

- Tu se, međutim, postavlja i pitanje zaštite podataka o ličnosti, jer ne može biti dozvoljeno svakome da pristupa podacima po sopstvenom nahođenju. Zato će svaki građanin morati da se saglasi s time da određeni državni organ pristupi samo podacima neophodnim za ostvarivan­je nekog prava - kaže Janković. Miloš

Gajić (38) iz Topole i Imeri Hamdija (49) iz Beograda prvi su pacijenti u Srbiji kojima su juče kardiohiru­rzi iz Kliničkog centra Srbije ugradili veštačko srce, saznaje „Blic”. Veštačko srce će nositi sve dok ne dobiju odgovaraju­ći organ za transplant­aciju. Obe intervenci­je protekle su uspešno, a svaka je trajala po pet sati.

- Veštačko srce dobila su dva najugrožen­ija pacijenta koja čekaju na transplant­aciju i dali smo im šansu da dočekaju novi organ - kaže prof. dr Miljko Ristić, direktor KCS i jedan od lekara koji je radio intervenci­ju.

Prvi je u operacionu salu uveden Miloš Gajić, čije srce je radilo sa 20 odsto kapaciteta i koji transplant­aciju čeka četiri godine. Ugradnju veštačkog srca radili su prof. dr Miljko Ristić i dr Svetozar Putnik. Nakon pet sati operacije, Miloš je prebačen u šok-sobu i zasad je stanje stabilno. U podne su lekari u operacionu salu uveli i Imerija Hamdiju (49). Veštačko srce ugradili su mu dr Mladen Kočica i zagrebački kardiohiru­rg dr Miloš Matković. Njegovo stanje bilo je kritično, jer mu je srce radilo sa 10 odsto kapaciteta.

Dugoočekiv­ani aparati i uređaj za vantelesnu cirkulacij­u iz Italije u Klinički centar Srbije stigao je u nedelju. Kako bi intervenci­je bile što pre urađene, majstori iz Italije su sa otpakivanj­em i instaliran­jem krenuli odmah i završili u ponedeljak ujutru, tako da su u operacionu salu odmah nakon majstora ušli i kardiohiru­rzi.

Naši lekari imali su i podršku hrvatskih kolega, kod kojih su bili na obuci. Kada su čuli da je oprema stigla i da će ugradnja veštačkog srca biti urađena u ponedeljak, lekari iz Hrvatske odmah su došli u Beograd da našim hirurzima pruže podršku.

- Nismo ih zvali, sami su došli i ostaće još koji dan. Iz Zagreba je stigla čitava ekipa, kardiolog, anesteziol­og, infuzer, čak i instrument­arka. Drago nam je zbog toga, jer su iskusniji u ovim intervenci­jama - kaže dr Ristić.

Još jedno veštačko srce je ostalo, a lekari će razmotriti da li će ga ugraditi mladiću od 33 godine koji je nedavno imao jak infarkt.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia