Blic

Banke vagaju preporuku NBS o švajcarcim­a

DO KRAJA NEDELJE STIŽE ODGOVOR CENTRALNOJ BANCI

-

kažu da preporuku ne mogu da komentariš­u pre nego što se završe interne analize i procene, a slično odgovoraju i u Erste banci, napominjuć­i da im je preporuka tek juče službeno dostavljen­a.

- U narednim danima pažljivo ćemo analizirat­i sadržaj preporuke. Verujemo da je Narodna banka imala na umu sve aktere na finansijsk­om tržištu i stabilnost sveukupnog finansijsk­og sektora - kaže za „Blic“Slavko Carić, predsednik Izvšrnog odbora Erste banke.

Pre bankara, o preporuci NBS stav je iznelo udruženje bankarskih klijenata “Efektiva”, iz kojeg pozivaju nadležne da razmisle o korekciji predloga kojim, kako kažu, najviše dobijaju banke. S druge strane, obaveze građana se ne umanjuju, već samo odla- žu, iako su prethodnih godina znatno uvećane zbog rasta kursa švajcarca u odnosu na početnu cenu kredita.

Računica tog udruženja pokazuje da bi na stambeni kredit od 77.000 franaka podignut 2008. na 25 godina sa preporukom NBS mesečna rata bila smanjena sa 400 franaka na 333 franka.

- Međutim, kad se nakon tri godine iznos umanjenja prenese na glavnicu i ostatak iznosa raspodeli na preostalih 17 godina, dobija se mesečna rata za oko 15 franaka veća nego pre preporuke - kaže Dejan Gavrilović iz udruženja “Efektiva“.

On napominje da ova računica polazi od kredita kod kojih nije bilo povećavanj­a kamate tokom perioda otplate, dok bi kod kredita vezanih za libor rata mogla da skoči i više od ovog iznosa.

- Očekujem da će banke prihvatiti ovakav predlog jer njime ništa ne gube, već dobijaju mogućnost da naplate dodatne kamate nakon isteka grejs perioda. Klijenti, međutim, dobijaju samo kratak predah i dodatne probleme po isteku grejs perioda, zbog čega ne verujem da će mnogo ljudi to prihvatiti - kaže Gavrilović.

On podseća da je u Hrvatskoj, kad je ovakav predlog dala tamošnja centralna banka 2011. godine, samo sedam klijenata tu ponudu prihvatilo od ukupno 120.000 dužnika. Prema podacima Udruženja banaka, u Srbiji je odobreno oko 22.000 ovakvih zajmova, a procenjena vrednost je između 800 i 900 miliona evra.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia