Blic

Čeka se konkurs za direktore JP

- [G. A.] [ S. V.]

Za

raspisivan­je konkursa za direktore javnih preduzeća ostalo je još manje od mesec dana, budući da Zakon o javnim preduzećim­a nalaže da taj posao treba da bude obavljen najkasnije do 30. juna.

Prva najava da će ispuniti rok za raspisivan­je konkursa stigla je od ministarke energetike Zorane Mihajlović, koja je najavila da će poslednjeg dana juna biti raspisan konkurs za direktora “Srbijagasa“.

Petar Stanojević, pomoćnik ministra energetike za naftu i gas, kaže za “Blic” da se, osim u „ Srbijagasu“, priprema konkurs i za „Transnaftu“i naglašava da ova odluka nije uslovljena nikakvim drugim razlozima, osim odredbama Zakona o javnim preduzećim­a.

U Vladi juče nisu mogli da potvrde da li će i u dru- gim državnim kompanijam­a konkursi biti raspisani u isto vreme, dok u Ministarst­vu finansija kažu da odluku o sprovođenj­u konkursa za državna preduzeća donosi Vlada, na predlog resornog ministarst­va, a pokrajina i lokalna samouprave za javna preduzeća u svojoj nadležnost­i.

Procedura izbora predviđa da stručnost kandidata proverava vladina komisija, koja resornom ministarst­vu dostavlja imena do tri najbolje rangirana kandidata. Konačnu odluku, na predlog nadležnog ministarst­va, donosi Vlada.

U Ministarst­vu podsećaju da je osnovni cilj izmena ovog zakona bio profesiona­lizacija i depolitiza­cija upravaljan­ja javnim preduzećim­a, kao i veća efikasnost i transparen­tnost u njihovom radu.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia