Blic

Arhitekta koji je spojio Niš i Grac

IVAN REDI, PRVI DOBITNIK NAGRADE „CAR KONSTANTIN”

- IVANA ANĐELKOVIĆ

Dobročinst­vo

je oduvek postojalo u meni i ja sam bogat onda kada mogu nekome da pomognem, kaže za „Blic“mr Ivan Redi (70), graditelj i humanitara­c, dobitnik prve nagrade za tolerancij­u grada Niša „Car Konstantin“koja je ustanovlje­na povodom obeležavan­ja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta. iz unutrašnjo­sti Srbije koji je bio predsednik Saveza arhitekata Jugoslavij­e, a uprkos velikom profesiona­lnom angažovanj­u, uvek je nalazio vremena i volje da pomaže drugima.

- Diplomirao sam na Arhitekton­skom fakultetu u Nišu 1969. godine. Pre odlaska u vojsku napravio sam Autobusku stanicu u Vranju, zatim Dom kulture i škole u Skoplju. Nakon toga dobijam poziv opštine Niš da vodim urbanistič­ke planove u vreme početka izgradnje TC “Kalča”, najvećeg tržnog centra na Balkanu. Još osamdeseti­h godina sam predlagao da se napravi podzemna garaža ispod Kalče, ali nisam naišao na razumevanj­e, što sam doživeo kao poraz. Presudni momenat kada odlazim u Grac dogodio se 1989. godine kada sa svojom tadašnjom platom nisam mogao da izdržavam porodicu i sa suprugom razmišljam o najbližem inostranst­vu - Austriji - poverava se Redi.

Zaintereso­vao se za unapređenj­e banjskog turizma, pa je tako usledilo projektova­nje banje Šafelbad u komleksu Lojpersdor­fa u Štajerskoj, kao kruna karijere. Srećan je što je zadržao mesto stanovanja i Niš i Grac i trudi se da spoji ova dva grada i gradi virtuelne mostove prijateljs­tva. Nagrada hvala gradu. Porodica i ja pomažemo koliko možemo, tako je bilo od samog mog odlaska. Devedeseti­h godina donosio sam časopise, knjige i sve što sam mogao, zatim sam od 2000. godine kada sam osnovao Društvo prijateljs­tva Most Grac-Niš pomagao našim studentima koji tamo žele da studiraju. Naša zemlja je bogata, nemamo more, ali imamo banje, išao sam od banje do banje u Srbiji, i naravno, opet nisam uspeo da naiđem na razumevanj­e, kako unaprediti banjski turizam i odmarati 365 dana u godini u svojoj zemlji - kaže Redi.

Donosio je humanitarn­u pomoć i domu u Kulini, a u februaru je organizova­o dobrotvorn­i svetosavsk­i bal na kojem je sakupljeno 300.000 dinara za nezbrinutu decu u Domu „Duško Radović“u Nišu.

 ??  ?? Sa svoje druge adrese u Austriji, gde živi od 1989. godine
Sa svoje druge adrese u Austriji, gde živi od 1989. godine
 ??  ?? Ivan Redi
Ivan Redi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia