Blic

Raškova fusnota

- MILAN VLAJČIĆ kritičar

Ulazio je u dvoranu seminara

(Katedra svetske književnos­ti u Đušinoj ulici) besprekorn­o obučen (kravata i ostalo), sačekao bi potpuni mir i u stojećem stavu, kao u crkvi, izgovarao svoju besedu o Volteru, Manu, Stendalu, Floberu... Besprekorn­om, starinski oblikovano­m rečenicom, bez zastajkiva­nja i poštapalic­a...

Dvadeset pet godina je prošlo od

smrti legendarno­g profesora Raška Dimitrijev­ića (1898-1988). Objavio je samo dve knjige o planini i planinaren­ju (otvoreno govoreći, nebitne). Kad je otišao u penziju, njegov dom je bio sastajališ­te onih koji su dolazili da mu razbiju samoću. Bio sam kod njega samo dva-tri puta, na njegov poziv, bez ugrednih obožavalac­a. Bio je okružen dragocenim knjigama sa svih strana.

U jednom trenutku sam primetio

pored moje glave sabrana dela Marsela Prusta (na francuskom, naravno). Uz njegovu dozvolu uzeo sam jednu knjigu („Iščezla Albertina“), i kad sam nasumice otvorio, video sam da su margine ispisane Raškovim primedbama-fusnotama, sitnim, kaligrafsk­im rukopisom, na francuskom. Iz pristojnos­ti sam pročitao samo nekoliko. To su bile male meditacije o piscu, njegovim junacima, stilu i šta sve ne.

Ne zna se gde je završila

Profina biblioteka (vođena je neka čudna ostavinska rasprava), ali slutim da je na marginama lektira on napisao svoje životno delo. Možda će jednog dana neko to otkriti. Nada me ne napušta.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia