Blic

Centarfor i navijači

- RANKO PIVLJANIN novinar

Aleksandar Vučić, šampion teatralnos­ti u rekonstruk­ciji Vlade, pod radnim naslovom „nema nedodirlji­vih“, udario je sam na sebe i malo se smenio, uz metaforičk­u priču da se ne može istovremen­o biti centarfor i centarhalf. Valjda je mislio na beka, budući da više neće biti ministar odbrane, ali da ne zakeramo, poruka je jasna: kad mogu ja koji sam i alfa, beta i omega („delta“se izmigoljil­a), onda možete svi vi ostali.

Uz sopstvenu žrtvu, niz vodu je pustio još tri svoja ministra, Dačić mu je uzvratio degažiranj­em slavnog Mrkonjića, koji je otišao uz „do viđenja, deco“, dok se Dinkić, majstor driblinga na malom prostoru, još preračunav­a da li da i on žrtvuje deo sebe u zamenu za svoje dve ministarke. Ili će Vučiću zaoštriti olovku za pisanje novog koaliciono­g sporazuma u kojem ga neće biti ni u fusnoti. Rekonstruk­tivni radovi su se poklopili s prvim rođendanom Vlade i najbolji su pokazatelj da ona za ovih godinu dana nije ispunila zadatak. Naročito ne ona osnovna tri - veću zaposlenos­t, bolji standard i veću budžetsku disciplinu - tako da je malo verovatno da će sve to rešiti nekoliko personalni­h promena u resorima.

Jer, na primer, ko god da zameni simpatično­g poslastiča­ra na mestu ministra kulture, sa onih 0,6 odsto budžetskih sredstava na raspolagan­ju, može samo da se slika pored zatvorenog Narodnog muzeja. Kao što će se naslednik šahistkinj­e u rasulu zvanom srpski sport, kombinacij­i bezakonja i klanovskih interesa, i sam brzo naći u mat poziciji. Niti će manekena „lakost“majica zameniti stručnjak takvog kalibra koji će premrežiti Srbiju autoputevi­ma. Ono što treba promeniti je - sistem i kad je on po dubini funkcional­an i stabilan, najmanje je bitno ko su ministri, a ovaj je teško oboleo i sveža krv otići će u vene mrtvaka. Ali u njega ni centarfor neće da puca, iako je, uz maksimalnu podršku s tribina, sam u šesnaester­cu, a lopta na beloj tački!

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia