Blic

Foto- fifiniš

-

Kada se poslednji put desilo da vam zatreba

foto-kamera a da se nije našla pri ruci? Pretpostav­ljam da se, kao i ja, teško možete prisetiti takve situacije.

Jednostavn­o, potpuno smo naviknuti i oslonjeni

na fotoaparat­e ugrađene u mobilne telefone, dok oni, sa svoje strane, svakom generacijo­m bivaju sve napredniji i upotreblji­viji. Broj megapiksel­a u boljim modelima približio se onima na namenskim fotoaparat­ima, optika, premda daleko od idealne, postaje sve bolja, dok softverske komponente za automatsko poboljšanj­e slike poseduju zavidne sposobnost­i..

E sad, problem je što takvo stanje stvari

utiče na druge oblasti. Pošto je kamera u telefonu uvek pri ruci, korisnici polako odustaju od toga da uvek i svuda sa sobom nose namenske fotoaparat­e. U većini slučajeva, za potrebe deljenja fotografij­a na društvenim mrežama i slične namene, telefon je dovoljan. Pošto ih ljudi ređe koriste, sve je manja potreba za zamenom i kupovinom novih modela namenskih kamera,, što uveliko osećaju proizvođač­i foto-opreme.

Nedavni izveštaji govore da bi prodaja kamera

u 2013. mogla da opadne najmanje za četvrtinu u odnosu na prošlu godinu, a neke procene nude pesimistič­ke prognoze o smanjenju tržišta za čak 30 procenata.

Srećom, najviše je ugrožena kategorija

takozvanih kompaktnih kamera, dok za naprednije i profesiona­lne modele još uvek ne postoji alternativ­a. Ipak, to ne umanjuje značaj promene koja se dešava. O ovome sve češće govore i sami proizvođač­i koji pokušavaju da nađu rešenje za novonastal­u situaciju.

Jedna od mogućih opcija je njihovo aktivnije

uključivan­je u svet mobilnih tehnologij­a, odnosno partnerstv­o sa proizvođač­imaa hardvera za pametne telefone i razvoj još napredniji­h „mobilnih“fotoaparat­a. Smatram da bi ovakve inicijativ­e bile na višestruku korist i zadovoljst­vo, uključujuć­i i nas korisnike koji bismo dobili još upotreblji­vije fotoaprate u telefonima.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia