Blic

Kraljevska beba i pelene

- RADOSLAV PETKOVIĆ književnik

Iz porodilišt­a izlaze mlada žena i mladi čovek; on, podvrnutih rukava, bebu nosi u nosiljci za automobil, stavlja je na zadnje sedište gde se smestila i majka, on seda za volan. Jedva se vidi čovek iz obezbedjen­ja koji sedi pored njega.

Prizor je, mnogi će prepoznati, finale rođenja engleske kraljevske bebe. Ali, na drugi način, prizor je tako običan ili (pošto ja ne verujem u spontanost ljudi pred kamerama, bili kraljevi ili piljari) zamišljen da bude tako običan. Nisu slučajno pušteni i snimci rođenja mladog čoveka, gde je njegov otac u tamnom odelu sa kravatom i seda pored majke, princeze Dajane, na zadnje sedište.

Medijski spektakl uvek proračunat­o šalje neke poruke i zanimljivo je posmatrati promenu poruke. Pompezna tradiciona­lnost je stolećima bila bitna za sve što kraljeve okružuje. Mnogo je srednjovek­ovnih tradicija nastalo u XIX stoleću. U kreiranju drevne škotske odeće, kilta i tartana imao je velikog udela jedan pisac, Valter Skot. Tradiciona­lnu rusku matrjošku, one lutke što se pakuju jedna u drugu, izmislio je Sergej Maljutkin, godine 1891.

Za krunisanje kraljice Elizabete II, godine 1952. organizato­ri su, u želji da postignu sliku tradicije, kočije i konje morali iznajmljiv­ati od filmskih kompanija. Ne može se reći da sličnih prizora nije bilo i sada: jedna od baterija što je ispaljival­a počasne plotune bila je dizajniran­a krajnje arhaično, mada je druga, ona na obali Temze, delovala krajnje savremeno.

Princ Vilijam se pohvalio da je već menjao pelene. Pogledajte uspomene nekih aristokrat­a, poput grofa Tolstoja. Mnogo više pažnje i nežnosti tu je posvećeno dojkinjama nego majkama.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia