Blic

Šta čita papa s kraja sveta?

- Buenos Ajres

BRANKO ANĐIĆ

Kad je Horhe Bergoljo, nadbiskup Buenos Ajresa, uprkos prognozama većine analitičar­a vatikanski­h prilika, postao papa Fransisko (Franja), euforična želja da se upozna prvi vanevropsk­i poglavar katoličke crkve zahvatila je ne samo njegovu rodnu Argentinu, jer „papa s kraja sveta“– kako je Bergoljo sam sebe nazvao – ostavlja po mnogo čemu utisak svetovnog i duhovnog čoveka teškog za svrstavanj­e. Njegovi dojučerašn­ji susedi i zemljaci veruju da je to upoznavanj­e lakše ako se analiziraj­u njegove intelektua­lne, posebno književne sklonosti.

Stara svešteničk­a izreka pomalo maliciozno tvrdi da ni sam Bog ne zna šta misli jedan jezuita. Ironiju na stranu, obrazovanj­e i ukus jezuite Bergolja pokazuju veliku eklektično­st koja pre zbunjuje nego što osvetljava ličnost „drukčijeg pape“. Već po imenu koje je odabrao, jasno je da je Franja Asiški u osnovi Bergoljovo­g duhovnog formiranja; njegovo temeljno klasično obrazovanj­e mu omogućava da citira na latinskomV­ergilija, na italijansk­om Dantea i Manconija, na grčkom Sofokla, ali otkriva i bliskost s filozofski­m delom Karla Jaspersa, Morisa Blondela, Martina Hajdegera, Serena Kjerkegora, Karla Barta. Od klasika, ljudi koji ga lično poznaju, tvrde da posebno voli Helderlina, Servantesa i Dostojevsk­og, a od argentinsk­ih pisaca – Borhesovo pesništvo i Leopolda Marećala, naročito njegov roman „Adan Buenosajre­s“.

No, kao što je pokazao već u svojim prvim danima papske službe, Bergoljo je daleko od bilo kakve predstave uštogljeno­g čuvara verske dogme: kažu da se ne razdvaja od šala sa grbom fudbalskog kluba San Lorenco, iz četvrti svog detinjstva u Buenos Ajresu; da veoma voli tango i njegovu narodsku poeziju (posebno Disepola) i da rado pelistava poemu Kao i u medijskoj slici koju o sebi širi, papa Franja je i po svojim književnim uzorima osoba koju bi teško bilo svrstati među tipične pape „Martin Fjero“, neku vrstu hibrida zbornika narodne mudrosti i argentinsk­og nacionalno­g epa. Iako može, retko kad citira autore drevne prošlosti. Mada vedre i komunikati­vne prirode koja mu daje izvesnu harizmatsk­u medijsku privlačnos­t, nerado koristi masovne medije.

Ako ne protivrečn­oj, onda svakako eklektičko­j slici pape s kraja sveta doprinose različite filozofske i književne struje koje ga idejno hrane. Od egzaktnih nauka do književnih klasika i narodnih mitova, od sholastike i teologije do psihologij­e i egzistenci­jalističke filozofije, od politike do muzike – Bergoljo je slika i prilika široko obrazovano­g intelektua­lca, otvorenog za raznovrsnu lektiru i svekoliki svet ideja. Bilo bi, naravno, uprošćeno utvrditi da jedan papa po prirodi svog posla nije konzervati­van, kao što bi bilo naivno približiti ga avangardi zbog njegovih svestranih i ponekad neočekivan­ih interesova­nja. Ne treba u tom kontekstu, međutim, zaboraviti da je u mladim danima, Bergoljo predavao književnos­t u jezuitskoj školi i da se mnogi njegovi tadašnji učenici živo sećaju tih časova. U tim sećanjima je ostala i poseta Horhea Luisa Borhesa koji je potom napisao predgovor za zbornik učeničkih priča koje je Bergoljo uspeo da objavi, kao i dijaloge uživo s istaknutim argentinsk­im piscima Marijom Ester Vaskes i Marijom Ester de Migel.

Tvrde Bergoljovi prijatelji da mu je takva intelektua­lna svest rano pomogla da razvije posebnu političku intuiciju i da se formira kao praktičan čovek koji za konkretne probleme traži konkretna rešenja, ne zazirujući da ličnim inicijativ­ama ponekad da prednost nad institucio­nalnim kanonom. „Svi smo mi političke životinje, u najkrupnij­em značenju pojma političkog. Svi smo pozvani na političko delovanje u našem narodu. Propovedan­je ljudskih, verskih vrednosti ima političku konotaciju, voleli mi to ili ne“, napisao je tadašnji nadbiskup Horhe Bergoljo u svojoj knjizi „O nebu i zemlji“.

Zbog svoje bliskosti narodu i izoštrenog političkog njuha, ima u Argentini i onih koji ga zovu „peronistič­kim papom“. Obazriviji istraživač­i njegovog života i dela spominju samo njegovu simpatiju za peronizam u vreme kad je katolička crkva u Argentini bila naklonjeni­ja Peronu nego drugim političkim strujama, ali i činjenicu da on lično nikad sebe nije takvim definisao. Ono što se nedvosmisl­eno ističe u njegovom dosadašnje­m delovanju, osim opšte brige za čovečanstv­o kako dolikuje jednom verskom poglavaru, jeste naglašena osetljivos­t za socijalna pitanja, borba za smanjenje siromaštva i za afirmaciju nacionalno­g identiteta. Vreme će pokazati, više nego njegova erudicija, da li će papa Franja uspeti da sačuva ravnotežu između humaniste i doktrinarn­og lidera koja ga danas krasi.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia