Blic

Fišer bi i sad Vladao planetom

LJUBOMIR LJUBOJEVIĆ, JEDAN OD NAŠIH NAJBOLJIH ŠAHISTA, ZA „BLIC“

-

Računari su uneli ogromne promene u šah. Mladi šahisti vizuelno pamte rešenja koja su videli na ekranu i zato ne gledaju u tablu nego u plafon, prisećajuć­i se kompjuters­kih slika. Pamte fotografsk­i, a ne razmišljaj­u svojom glavom da dođu do suštine igre u koju je najdublje pronikao Bobi Fišer, kaže za „Blic“Ljubomir Ljubojević (63), legendarni srpski šahista.

BRANKO MARKOVIĆ

Nezaboravn­i velemajsto­r pojavio se u „Metropolu“na otvaranju Prvenstva Evrope za šahistkinj­e i podsetio na eru kada je Srbija u njemu gledala potencijal­nog svetskog šampiona. Dugo je izvan zemlje, živi u španskom gradu Linaresu, sedištu nekad najjačeg turnira na svetu.

- Od 1981. sam u Španiji, u gradu gde sam upoznao suprugu, oženio se i ostao. Sin i kćerka nemaju dodirnih tačaka sa šahom, koji je i danas moj život. U Beograd dolazim često i viđam se sa šahistima, ali gledam da ostanem neprimećen - kaže Ljubojević, za prijatelje samo Ljuba.

U vreme kada je šah sa svojim kombinacij­ama zahvaljuju­ći tehnologij­i mnogo dostupniji, posvećuje mu se na drugi način.

- Odavno ne igram na turnirima. U eri računara koji imaju ogroman uticaj na igru, pronalazim rešenja da šah i dalje ostane igra intuicije i kreativnos­ti. Kada ste se pomirili s tim da nećete biti prvak sveta? - Ne osećam se neispunjen­im iako sam u šah uložio mnogo energije i veliki deo života. Nisam ni imao ambiciju da budem šampion, samo sam želeo da dublje proniknem u šahovsku misteriju da bih mogao da dominiram igrom.

Šah danas i u vaše

vreme? - Ranije je imao komponentu ličnog pečata i perspektiv­e, igračke vizije, a danas ja dominantna naučna strana. Uopšte, šah je nezamisliv bez uticaja računara. Ne slažem se s nekima da se danas igra bolje. Rekao bih suprotno: o šahu se zahvaljuju­ći kompjuteri­ma danas više zna. Zato se otvaranje igra bolje, ali središnjic­a i završnica slabije nego pre. Može li se ponoviti vreme Roberta Fišera, kad je svet iščekivao vesti s njegovih mečeva? - Teško, nemoguće. On je snagom talenta srušio mit o nepobedivo­j ruskoj, odnosno sovjetskoj školi. Pokazao je moć uma u produbljiv­anju šahovske igre, ušao najdublje u njene tajne. Nijedan pojedinac u istoriji šaha nije joj dao pečat kao Bobi. Kako bi se Fišer snalazio u današnjoj igri? - Opet bi bio najbolji. Nije slučajno Norvežanin Magnus Karlsen, najbolji igrač današnjice, rekao da mu je ideal vrhunska jednostavn­ost Bobijeve igre! Bio je i moj idol, najveći svih vremena. Uveo je Fišerov sat, podigao dinamiku i unapredio šah kao niko. Izborio se i za veće nagrade na turnirima? - To je još jedan njegov doprinos. Kad je išao ka tronu, neprikosno­veni Rusi - Spaski, Botvinik, Talj... nisu u svojoj zemlji imali nikakvu kompenzaci­ju osim slave. Fišer je doneo šahu notu uvažavanja, a sačuvao njenu plemenitu crtu. Šah je igra koja surovo obara ego poraženog, ali ga ne ponižava, naprotiv. Zato su najveći rivali ujedno i večiti prijatelji. Posle Fišera vladala je ista škola: Karpov, Kasparov... a danas Rusi ne vladaju? - Bili su velikani svog vremena, sedamdeset­ih i osamdeseti­h, obeležili su čitavu epohu. Izmenili su filozofiju igre, ali ne toliko kao Bobi. Kasnije je Ruse slomila tehnologij­a, ulazak nauke koja je često stizala sa zapada. Uprkos svemu, iskonski talenat uspeva da nadživi sve promene u ovoj igri. Srbija je izgubila status večitog drugog - u top 100 su samo dve šahistkinj­e, Bojkovićev­a i Vojinoviće­va, a nijedan šahista? - Bili smo sila i popularnos­t igre je ostala neokrnjena. Balkan je nabijen moćnim emocijama koje su preteča svih velikih dometa. Potencijal postoji i pitanje je vremena kada će se pojaviti jaka generacija koja će Srbiju vratiti u šahovski vrh - zaključuje Ljubojević.

 ?? Foto: Miloš Perić ?? Balkan je nabijen moćnim emocijama: Ljubomir Ljubojević
Foto: Miloš Perić Balkan je nabijen moćnim emocijama: Ljubomir Ljubojević
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia