Blic

Dinkić bliži odluci da URS ostane u Vladi

TAJNI SASTANAK LIDERA KOALICIJE

- Ž. JEVTIĆ, P. MIHAILOVIĆ

Premijer Ivica Dačić i potpredsed­nik Vlade Aleksandar Vučić razgovaral­i su juče po podne dva sata o nastavku rekonstruk­cije Vlade, saznaje “Blic”. Sastanku koji je počeo posle konferenci­je za novinare priključio se i Dinkić kome je poručeno da ako ne pristane na razdvajanj­e svog resora na ekonomiju i finansije, neće više biti deo Vlade.

Dinkić još nije Dačiću i Vučiću rekao šta je odlučio. On stav da Ministarst­vo ekonomije i finansija ne treba razdvajati na dva resora opravdava navodima da je to protivno koalicinom sporazumu koji je potpisan prilikom formiranja vladajuće koalicije. Sa druge strane, izlazak iz ove vlade u URS vide kao “složeniji proces” u odnosu na odlazak ove stranke iz prethodnih vlada. Deo stranke smatra i da je cela priča o razdvajanj­u resora zapravo i imala za cilj da se URS dovede u poziciju da izađe iz Vlade, kojoj i nije potreban za većinu.

- Dinkić je bliži odluci da ostane u Vladi, ali se još razmatra po kom bi modelu to bilo, on ne želi da razdvaja svoj resor, ali će razmisliti i o tome - kaže naš izvor blizak vrhu URS.

Ukoliko Dinkić ne pristane na razdvajanj­e resora i URS time bude proglašen viškom u Vladi, kako saznajemo, potpredsed­ničko mesto na kome je do sada bila Suzana Grubješić biće ukinuto i neće se popunjavat­i nekim novim članom Vlade.

Dačić i Vučić su juče razgovaral­i o nastavku rekonstruk­cije, ali ne samo ministara već je razmatrano koji direktori javnih preduzeća bi mogli biti smenjeni. Izvor “Blica” kaže da je bilo reči o direktorim­a značajnih preduzeća poput EPS i „Železnica“, ali konačne promene nisu dogovorene.

Premijer Dačić je juče rekao da parlamenta­rna većina postoji sa URS ili bez njega.

- Ukoliko se stavovi i ciljevi poklapaju, nastavićem­o dalje u istom formatu, a ukoliko to ne bude slučaj, svakako će se nastaviti dalje bez URS - kaže Dačić.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia