Blic

Treba nam nova privredna politika

- TAMARA SPAIĆ

Zasad nema nikakvih naznaka šta bi moglo biti poboljšano u privrednoj politici, kaže u razgovoru za „ Blic” ekonomista Vladimir Gligorov, saradnik Bečkog instituta za međunarodn­e ekonomske studije.

On takođe uočava da ne postoje nikakvi povratni podaci o uspešnosti proklamova­ne borbe protiv korupcije, odnosno o tome da li se korupcija stvarno smanjila. Stranke na vlasti se, smatra, pragmatičn­o prilagođav­aju zahtevima većine građana za evropskim integracij­ama, te se konačno krenulo tamo gde većina želi da ide. Kako komentariš­ete proces rekonstrui­sanja Vlade koji se odvija među liderima vladajućih stranaka?

- Tu je potrebno usaglasiti tri kriterijum­a: promene u uticaju u glasačkom telu, uspešnost u oblastima koje su preuzele pojedine stranke koalicije i homogeniza­cija Vlade, bar unutar stranaka. Iz toga proizlazi da se povećava uticaj naprednjak­a, praktično održava onaj socijalist­a, i smanjuje uticaj regionalne stranke. Ovo poslednje i zbog pada podrške i zbog ocene da ekonomska politika nije bila uspešna. Proces troši vreme zato što je usaglašava­nje uticaja stranaka i posebno smanjenje uticaj regionalis­ta složena operacija. Uz to, homogeniza­cija partijskih kadrova u Vladi zahteva i da se same partije ije sa tim usaglase, a to znači nači i da se prođe kroz frakcijske sukobe i sporazume, zume, što može da bude rizično zično i za pojedine partijske ske vođe. Tako da to sve ne pruža lepu sliku i traje dugo. Javno iskazani ni motivi za rekonstruk­ciju ukciju se mogu svesti sti na “radili smo bolje od prethodnik­a, ika, ali želimo još bolje, olje, pogotovo u ekonomiji konomiji i finansijam­a”. a”. Da li se slažete s tim? im? - Ne. Potrebno je usaglasiti odgovornos­t s uticajem, a to se posebno odnosi na privrednu politiku, ku, dakle na Ministarst­vo za privredu i finansije. Hoće li uz to doći i nova privredna politika i njeno poboljšano oboljšano sprovođenj­e, to ostaje da se vidi, mada zasad sad nema uopšte nikakavih h naznaka šta bi to bilo poboljšano oboljšano u privrednoj politici? litici? Ne verujem da kadrovi drovi regionalne stranke e ne rade dovoljno, tako da a nije reč o tom poboljšanj­u. u. No, ima smisla da odgovornos­t rnost snosi najveća stranka u oblastima koje su od najvećeg eg značaja za glasače. Šta je najveći i ekonomski promašaj ove Vlade, a šta najveći uspeh? h?

- Fiskalna politika je bila nerealna i to je veliki problem sa stanovišta poverenja javnosti u stranku u čijoj je to nadležnost­i. Veći je verovatno kašnjenje u strukturni­m reformama, posebno u rešavanju problema u javnom sektoru. Sada se te promene obećavaju, ali koliko su realno programira­ne, drugo je pitanje. U svakom slučaju, pitanje poverenja i podrške je stvarni problem za nosioce

privredne politike. Da li smatrate da je najavljena borba protiv korupcije dala željene rezultate i da se kreće u pravom smeru? - Zasad nema neke ozbiljnije ocene o tome šta je zaista postignuto. Tu imate te takozvane ulazne podatke - ljudi koji su osumnjičen­i, optuženi, i najave o tome da će i drugi doći na red - ali ne znamo izlazne podatke - koliko se stvarno smanjila korupcija i u čemu i gde? Trenutno se samo može nagađati o efektima ili, još više, može se samo govoriti o povećanim očekivanji­ma da će korucija biti smanjena, ali da li i zaista jeste, to je sada teško reći. Jedan od pozitivnih rezultata je svakako

početak normalizac­ije odnosa a Kosovom i, nakon toga, odluka Evropljana da počnu pregovore o pristupanj­u sa Srbijom. Da li smatrate da je Srbija počela da vodi iskrenu proevropsk­u politiku? - Iskrenost je suviše viv sok standard. Mislim d da su građani u poslednja dv dva izborna ciklusa izrazili izrazi volju za pridruživa­njem pridruživa­nje Evropskoj uniji tako da se s konačno krenulo tamo gd gde većina želi da ide. Tako d da je to pragmatičn­o prilago prilagođav­anje stranaka koje su s sada na vlasti. No, zaista, zaist iskrenost će postepeno po postati sve važnija kako se s bude odmicalo u pregovo pregovorim­a, jer je u njima veoma veom važno da obe strane veruju veru u obostrane dobre namere i u otvorenost. Inače će pre pregovori biti teži i neizvesn neizvesnij­i nego što je potrebno. Postoji Posto taj problem oko konačno konačnog usaglašava­nja oko statusa status Kosova koji može da bud bude test iskrenosti. Šta biste, na osnovu sadašnjih trendova, rekli da je izvesna ekonomska i politička budućnost Srbije u narednih godinu dana?

- Trend je trenutn trenutno razočarava­jući, a i nago nagomilani su veliki privredni privred problemi, posebno kada je reč o zaposlenos­ti, odnosn odnosno nezaposlen­osti, uz zadu zaduženost i zemlje i države i preduzeća. No, opet, po potencijal­ni privredni rast bi mogao da bude brz ukoliko ukolik bi se samo zaposlili oni ko koji traže posao ili bi ga tražili traž kada bi bilo izgleda da ć će ga naći. Dakle, uz promen promenu privredne politike, za de deset godina se mnogo mož može postići.

 ?? Foto: Đorđe Kojadinovi­ć ?? Iskrenost je suviše visok standard za Srbiju: Vladimir Gligorov
Foto: Đorđe Kojadinovi­ć Iskrenost je suviše visok standard za Srbiju: Vladimir Gligorov

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia